Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!

Rendelőnkben szerdánként ortopédiai szakrendelés zajlik, ahol előre egyeztetett időpontban teljeskörű ortopédiai kivizsgálást és szűrővizsgálatokat végzünk. Dr. Molnár József, ortopéd specialistánk a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel és naprakész tudásával fogadja a pácienseket.

Ha kutyája ezeknek a jeleknek bármelyikét mutatja, itt az ideje egy kivizsgálásnak:

 • Csökkent aktivitás
 • A sétától vagy játéktól való vonakodás
 • A lábak merevsége (főleg reggel vagy alvás után)
 • Felkelési nehézségek
 • Sántítás, esetenként bénaság (nehezebb észrevenni, ha mindkét lábon előfordul)
 • Nehézségek lépcsőzéskor, vagy autóba való beszálláskor
 • Lemaradás a sétákon
 • Lefekvés előtt egyre több ideig tart a megfelelő pozíció kiválasztása, pörög-forog ugyanaz a ponton
 • Fájdalom jelzése érintéskor
 • A személyiség megváltozása
 • Étvágycsökkenés
 • Sokkal többet alszik, de nem a fáradtság miatt, hanem azért mert nehezére válik a mozgás
 • Elkezd súlyt felszedni, annak ellenére, hogy a kapott étel mennyisége nem változott

Őssejtterápiával az ízület gyulladás ellen

Az ízületi gyulladás nagyon gyakori, minden ötödik felnőtt kutyát érinti. A tünetei közé sorolhatjuk a csökkent aktivitást, felkelési nehézségeket, vagy a lábak merevségét (főleg kora reggel vagy alvás után), esetleg a sántítást. Ez akkor jöhet létre, amikor az ízületekben lévő porc elkopik és a szinoviális (ízületi) folyadék, ami az ízületeket keni, elvékonyodik és vizes lesz. Ez súrlódást és mozgási fájdalmakat okoz a kutyának. Az ízületek meg is duzzadhatnak, ami fokozza a kényelmetlenséget. Ha kezeletlenül marad az ízületi gyulladás krónikus fájdalmat, mozgási nehézségeket és az életminőség csökkenését okozhatja.

Az elváltozás egy vagy több ízületet is érinthet, de leggyakoribban a csípő, térd, váll, könyök, valamint a gerinc ízületei okoznak panaszt. Célunk, hogy lényegesen jobb életminőséget alakítsunk ki, és ennek egyik formája a regeneratív gyógyászat és az őssejtkezelés. Konzervatív kezelések között (nem műtéti eljárás) jelenleg ezt tartjuk az egyik legígéretesebbnek. Számtalan kutató foglalkozik a témával, és a tulajdonosok visszajelzései alapján egyértelműen pozitív a terápia hatása.

Őssejtterápiával kapcsolatban dr. Molnár József bővebb tájékoztatást tud adni személyes konzultáció során, kérjük jelentkezzen be a +36 30 962 7139-es számon rendelési időben.

konyok egyben

Az első képen az ép, szabályos csontfelszíneket látjuk, a másodikon a nyilak a könyökcsont levált darabkáját mutatják a kezdődő könyökízületi diszpláziánál. A harmadik fotón a súlyos durva felrakódások és a súlyos károsodás figyelhető meg.

A könyökízületi diszplázia egy olyan fejlődési rendellenesség, amikor a könyökízületet alkotó három csont, a karcsont, az orsócsont és a könyökcsont között nem egyenletes az ízületi felszín, hanem téraránytalanság lép fel. Ennek következtében az ízület egyes részei jobban terhelődnek, leválhatnak csontdarabkák és ezek együttesen ízületgyulladást váltanak ki, aminek a következtében a porc egyre jobban elkopik és az ízület egyre fájdalmasabbá válik. A könyökízület vizsgálata ideális időpontja 5-5 hónapos korban van. Ha hathónapos kor előtt kimutatható a diszplázia jelenléte, igen jó eséllyel teljes gyógyulást érhetünk el. Ha a szűrés elmarad, csak lassítani tudjuk a folyamat előrehaladását.

A rendellenesség jele a sántaság az elülső végtagon. FONTOS! Ha mindkét könyökízület sérült, nehezebb kiszúrni az elváltozást, hiszen az állat járása továbbra is szimmetrikus marad. A könyökízületi diszpláziára nagyon jellemző, hogy a kutya nem szereti behajlítani a könyökét és sosem fekszik le úgy, hogy teljesen maga alá húzza a végtagot, hanem mindig előre nyújtva tartja.

A csípőízületi diszplázia az ízület túlzott lazaságát jelenti. A fiatal kutyusok csípőízülete lötyög, és ennek következtében begyullad, fájdalmassá válik, és az idő előrehaladtával elkezdi lekoptatni az ízületet alkotó csontok felszínéről a porcot. A szűrés ideális időpontja négy hónapos kor, hiszen az ekkor történő beavatkozásnak meghatározó szerepe van. Ha a diszplázia 20 hetes kor előtt kimutatásra kerül, egy egyszerű műtéttel megakadályozható a csípőízület későbbi romlása. Tízhónapos korig már csak bonyolultabb eljárással érhető el ugyanez az eredmény.

A csípőízületi diszplázia tipikus jelei: 

 • Az állat nyusziszerűen fut, azaz a két hátulsó lábát egyszerre emeli és dobálja a fenekét.
 • Felváltva sántít mindkét hátsó lábára.
 • A végtag túlságosan nyújtott állapotban van – egyenesebb állapotban van, mint más társainak

csipo ep

Egy egészséges csípő így néz ki: ép, szabályos csontfelszínek, a combcsont mélyen a medencei vápában ül

csipo dp kezdodo

Kezdődő diszpláziánál a combcsont nincs a helyén, az ízület túlzott lazasága miatt

csipodiszplazia sulyos

A képen egy súlyos csípőízületi diszplázia látható: durva felrakódások és súlyos károsodás figyelhető meg.

Teljes vagy részleges 'keresztszalag' (helyesen: kereszteződőszalag) szakadás

Az elülső kereszteződőszalag szerepe alapvető fontosságú a térdízület stabilitása szempontjából. Szakadása esetén a térdízületet alkotó combcsont, illetve sípcsont ízületi felülete minden egyes lépésnél előre-hátra szétcsúszik egymáshoz képest, ami súlyos ízületi károsodáshoz és sántasághoz vezet. (*) Térdszalag szakadás leggyakrabban idősebb vagy túlsúlyos kutyák esetében fordul elő, de egy évnél idősebb kutyusok esetében is előfordulhat kisebb-nagyobb baleset következtében. A szalagszakadás jele a kutya lábát érintő sántaság, amit kistestű kutyák úgyis jelezhetnek, hogy felemelik a mancsukat, míg nagytestű társaik legtöbbször bicegve sétálnak.

12359852 992986487432727 6588972470559075816 n

Kereszteződőszalag szakadás
A képen az operáció előtti és a beültetett fém implantátumról készült műtét utáni röntgenfelvételt látható.

Ortopéd orvosunk a pontos diagnózis felállításának érdekében a kórelőzmény megbeszélése után „fiók tesztet” végez, azaz megpróbálja elmozdítani a combcsont és a sípcsont ízületi felszínét. Ha ez sikerül, az egyértelmű jele a szalagszakadásnak, amit minél hamarabb műteni kell, hogy elkerüljük a porckárosodást. Fájdalom-és gyulladáscsökkentő gyógyszereket kaphat addig az állat, de ezek a gyógyszerek - még ha időszakos javulást is eredményeznek - nem helyettesítik a műtétet, mert a gyógyszerek abbahagyása után az állatnak újra fájdalmai lesznek és visszatér a sántítás.

Kistestű kutyáknál elég a szakadt szalag pótlása, nagytestű (30 kg feletti) kutyáknál a nagyobb teherviselés miatt azonban implantátum beültetését, úgynevezett TTA (Tuberositas Tibae Advancement) eljárást kell kivitelezni.

Állatorvosi rendelőnkben az életminőség javítást akupunktúrával, gyógyszerek, gyógynövények használatával segítjük és a gyógyuló betegeket fizioterápiával is támogatjuk.

*Forrás: https://www.kisallatortopedia.hu/betegsegekrol-reszletesen/terdizulet

   61e095126f1e5d05af93fb6fdc9bd62d

 

 

 

 

 

 

Ingyenes szárazszem vizsgálat 2018!

A betegségről bővebben olvashat ide kattintva.

Bejelentkezés:

 +36 30 962 7139 (rendelési időben)

info@fehervariallatorvos.hu