Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!

Nőstény nyulak ivartalanításának több oka is lehet:

Nem kívánt szaporulat kivédése
A nyúlfélék nagyon szapora állatok. Néhány hónaposan már ivarérettek, a nőstények szinte egész évben ivarzásra képesek, évente több almot is lerakhatnak, egy alomban fajtától függően több fióka is lehet.

Gyógyítási céllal
Méhgyulladás vagy más méhrendellenesség illetve kóros petefészekelváltozás esetén terápiás céllal szükséges az ivartalanítást elvégezni.

Nőstény nyulak ivartalanításával kapcsolatos tudnivalók:
Az ivartalanítást általában ivarérettség után, kb. 4 hónapos kortól szokás elvégezni. A hasi műtétet altatásban végezzük. A nyúlfélék anatómiai okokból nem tudnak hányni, így koplaltatás nem szükséges a műtét előtt. A hasfali metszést rétegesen zárjuk, a bőrvarratokat egy hét elteltével távolítjuk el. A varratszedésig a műtéti seb nyalogatását védőgallérral akadályozhatjuk meg.

Bak nyulak ivartalanítása

- Nem kívánt szaporulat kivédése

- Agresszív viselkedés a társakkal
A hím nyulak másik hímmel összezárva sokszor marakodnak egymással. Talán ez a leggyakoribb ok, amiért a Tulajdonosok kérik a műtétet.

- Az ivartalanítással kapcsolatban a tulajdonosoknak érdemes tudnia:
Az ivartalanítás altatásban történik. A nyúlfélék anatómiai okokból nem tudnak hányni, így koplaltatás nem szükséges a műtét előtt. A műtét során a heréket távolítjuk el.

   61e095126f1e5d05af93fb6fdc9bd62d

 

 

 

 

 

 

Ingyenes szárazszem vizsgálat 2018!

A betegségről bővebben olvashat ide kattintva.

Bejelentkezés:

 +36 30 962 7139 (rendelési időben)

info@fehervariallatorvos.hu