Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

Microchipes megjelölés

2013. január 1-től kötelező minden 3 hónaposnál idősebb ebet microchippel megjelölni! Így az első állatorvosi vizsgálatoknál, de legkésőbb az első veszettségoltásnál ültetjük be a chipet.

7e6f88f3d6fadf4c2bcb65c2cf322ab0 Small

A kisállatok egyedi megjelölésére alkalmazható legbiztosabb módszer a microchip-beültetés. A microchip egy rizsszemnyi nagyságú adathordozó, melyet a kisállatok bőre alá egy speciális beadóval juttat be az állatorvos.

A microchip beültetése nem jár sokkal nagyobb fájdalommal, mint egy védőoltás beadása, így általában éber állapotban kivitelezhető. A chip nem ad ki jelet, száma csak egy microchip-leolvasóval olvasható le. A chip számához adatokat tudunk rendelni, és ezeket a Magyar Állatorvosi Kamara hivatalos kisállat adatnyilvántartó rendszerébe, a Petvetdatába www.petvetdata.hu fel tudunk vinni. Amennyiben egy kisállat elveszti gazdáját, és a megtaláló a gazdit keresve elviszi állatorvoshoz, ott a chipszámot leolvasva és a nyilvántartó rendszerbe beírva megtudhatjuk a gazdi elérhetőséget, a kisállat adatait.

Az egyedi megjelölés szükséges az Európai Uniós Kisállatútlevél kiállításához is!

11080624 868379893226721 6912765299741991517 o

EURÓPAI UNIÓS KISÁLLAT ÚTLEVÉL (PETPASSPORT)

A húsevő kisállatok (kutya, macska, vadászgörény) Európai Uniós országokban történő utaztatásához állatútlevélre van szükség, melyet jogosult állatorvos állíthat ki és regisztrálhat. Az útlevél kiállításának feltétele a kisállat azonosíthatósága (microchippes megjelölése) és érvényes veszettség elleni oltása. Az útlevél kiállítása mellett az adatokat az állatorvos felviszi a Magyar Állatorvosi Kamara hivatalos kisállat adatnyilvántartó rendszerébe.

Az állatútlevéllel kapcsolatos további információk és országonkénti szabályozások az alábbi linken olvashatók. Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) összefoglalója országonként:

www.petpassport.hu

www.maok.hu

Mivel hazánk is Uniós ország, így harmadik országba történő utazásnál is szükséges az állatútlevél kiváltása (amennyiben vissza is szeretnénk térni kisállatunkkal Magyarországra), de ilyen esetben hatósági állatorvosi engedélyre is szükség van a harmadik országba történő kiutazáshoz.

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk a jelenlegi nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-18 óra között 

Hétvégén: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve kutyadokik@gmail.com