Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

A diszplázia szó rendellenes fejlődést takar, amit célszerű 14-16 hetes korban szűrni, mert a korai felismerés és kezelés egy életre szóló fájdalomtól mentheti meg kedvenc kutyáját.

Sok tenyésztőegyesület diszpláziaszűrést kér a tenyészállatokról, csökkentve a betegség megjelenésének gyakoriságát a tudatos szelekció által. Az új otthonukba kerülő kedvencek vizsgálatáról a gazdik gondoskodhatnak. A kiskutyák rendszeres állatorvosi vizsgálata az oltási sor végeztével, három hónapos korban egy fél évre szünetel. Éppen ez az az időszak, amikor a kutyákat a legjobb eséllyel kezelhetjük! Ha a betegség korai tüneteit észrevesszük, egyszerű műtéti beavatkozással segíthetjük, hogy ne alakuljon ki az ízületek későbbi degenerációja, örökös fájdalommal járó krónikus gyulladása.

Könyökízületi diszplázia

A könyökízületi diszplázia egy olyan fejlődési rendellenesség, amikor a könyökízületet alkotó három csont, a karcsont, az orsócsont és a könyökcsont között nem egyenletes az ízületi felszín, hanem téraránytalanság lép fel. Ennek következtében az ízület egyes részei jobban terhelődnek, leválhatnak csontdarabkák és ezek együttesen ízületgyulladást váltanak ki, aminek a következtében a porc egyre jobban elkopik és az ízület egyre fájdalmasabbá válik. A könyökízület vizsgálata ideális időpontja 4-5 hónapos korban van. Ha hathónapos kor előtt kimutatható a diszplázia jelenléte, igen jó eséllyel teljes gyógyulást érhetünk el. Ha a szűrés elmarad, csak lassítani tudjuk a folyamat előrehaladását.

A rendellenesség jele a sántaság az elülső végtagon. FONTOS! Ha mindkét könyökízület sérült, nehezebb kiszúrni az elváltozást, hiszen az állat járása továbbra is szimmetrikus marad. A könyökízületi diszpláziára nagyon jellemző, hogy a kutya nem szereti behajlítani a könyökét és sosem fekszik le úgy, hogy teljesen maga alá húzza a végtagot, hanem mindig előre nyújtva tartja.

konyok egyben

Az első képen az ép, szabályos csontfelszíneket látjuk, a másodikon a nyilak a könyökcsont levált darabkáját mutatják a kezdődő könyökízületi diszpláziánál. A harmadik fotón a súlyos durva felrakódások és a súlyos károsodás figyelhető meg.

Csípőízületi diszplázia

A csípőízületi diszplázia az ízület túlzott lazaságát jelenti. A fiatal kutyusok csípőízülete lötyög, és ennek következtében begyullad, fájdalmassá válik, és az idő előrehaladtával elkezdi lekoptatni az ízületet alkotó csontok felszínéről a porcot. A szűrés ideális időpontja négy hónapos kor, hiszen az ekkor történő beavatkozásnak meghatározó szerepe van. Ha a diszplázia 16 hetes kor előtt kimutatásra kerül, egy egyszerű műtéttel megakadályozható a csípőízület későbbi romlása. Tízhónapos korig már csak bonyolultabb eljárással érhető el ugyanez az eredmény.

A csípőízület vizsgálata fizikális- és röntgenvizsgálatból áll. Ideális időpontja 4 hónapos korban van. Ha 14-16, maximum 20 hetesen elvégezzük a JPS, azaz Juvenilis Pubis Symphysiodesis nevű beavatkozást nagy eséllyel megakadályozza a csípőízület későbbi romlását. A műtéttel a kétoldali medencefelet összekötő porc növekedését lezárjuk – így a medence kicsit másképp fog növekedni – ezáltal a csípőízületben a medencecsont vápája jobban ráborul a combcsont fejére.   

Tíz hónapos korig egy sokkal bonyolultabb műtét hozhat hasonló eredményt, ez a TPO, azaz a Tripple Pelvic Osteotomy, vagy a DPO (Duble Pelvic Osteotomy).

A csípőízületi diszplázia tipikus jelei: 

  • Az állat nyusziszerűen fut, azaz a két hátulsó lábát egyszerre emeli és dobálja a fenekét.
  • Felváltva sántít mindkét hátsó lábára.
  • A végtag túlságosan nyújtott állapotban van – egyenesebb állapotban van, mint más társainak.

csipo ep

Egy egészséges csípő így néz ki: ép, szabályos csontfelszínek, a combcsont mélyen a medencei vápában ül

csipo dp kezdodo

Kezdődő diszpláziánál a combcsont nincs a helyén, az ízület túlzott lazasága miatt

csipodiszplazia sulyos

A képen egy súlyos csípőízületi diszplázia látható: durva felrakódások és súlyos károsodás figyelhető meg

Hogyan lehet bejelentkezni?

Diszpláziaszűrésre a +36 30 962 7139-es telefonszámon lehet jelentkezni rendelési időben Molnár József vagy Morvay András doktor urakhoz. A megbeszélt időpontra célszerű éhgyomorra hozni a kutyát, mert a csípőízület szűrése enyhe bódításban történik. A vizsgálat körülbelül 30-60 percet vesz igénybe.

A diszpláziaszűrés három lépésből tevődik össze:

  1. Fizikális vizsgálat
  2. Röntgen
  3. Eredmények kiértékelése és konzultáció a gazdival

A röntgenfelvéteket lehetőség van kiértékelésre továbbküldeni a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesült számára, ez azonban plusz költséggel jár. Bővebb információért keressen bennünket bizalommal!   

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Rendelőnkben lehetőség van szakrendelésre bejelentkezni, ahol az adott területen képzett orvos foglalkozik Kedvencével!

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk, további értesítésig,

változatlan nyitvatartási idővel üzemel!

Hétköznapokon 9-12 és 16-19 óra között,

szombaton 10-12 óráig!