Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

A diszplázia szó rendellenes fejlődést takar, amit célszerű 14-16 hetes korban szűrni, mert a korai felismerés és kezelés egy életre szóló fájdalomtól mentheti meg kedvenc kutyáját.

Sok tenyésztőegyesület diszpláziaszűrést kér a tenyészállatokról, csökkentve a betegség megjelenésének gyakoriságát a tudatos szelekció által. Az új otthonukba kerülő kedvencek vizsgálatáról a gazdik gondoskodhatnak. A kiskutyák rendszeres állatorvosi vizsgálata az oltási sor végeztével, három hónapos korban egy fél évre szünetel. Éppen ez az az időszak, amikor a kutyákat a legjobb eséllyel kezelhetjük! Ha a betegség korai tüneteit észrevesszük, egyszerű műtéti beavatkozással segíthetjük, hogy ne alakuljon ki az ízületek későbbi degenerációja, örökös fájdalommal járó krónikus gyulladása.

Könyökízületi diszplázia

A könyökízületi diszplázia egy olyan fejlődési rendellenesség, amikor a könyökízületet alkotó három csont, a karcsont, az orsócsont és a könyökcsont között nem egyenletes az ízületi felszín, hanem téraránytalanság lép fel. Ennek következtében az ízület egyes részei jobban terhelődnek, leválhatnak csontdarabkák és ezek együttesen ízületgyulladást váltanak ki, aminek a következtében a porc egyre jobban elkopik és az ízület egyre fájdalmasabbá válik. A könyökízület vizsgálata ideális időpontja 4-5 hónapos korban van. Ha hathónapos kor előtt kimutatható a diszplázia jelenléte, igen jó eséllyel teljes gyógyulást érhetünk el. Ha a szűrés elmarad, csak lassítani tudjuk a folyamat előrehaladását.

A rendellenesség jele a sántaság az elülső végtagon. FONTOS! Ha mindkét könyökízület sérült, nehezebb kiszúrni az elváltozást, hiszen az állat járása továbbra is szimmetrikus marad. A könyökízületi diszpláziára nagyon jellemző, hogy a kutya nem szereti behajlítani a könyökét és sosem fekszik le úgy, hogy teljesen maga alá húzza a végtagot, hanem mindig előre nyújtva tartja.

konyok egyben

Az első képen az ép, szabályos csontfelszíneket látjuk, a másodikon a nyilak a könyökcsont levált darabkáját mutatják a kezdődő könyökízületi diszpláziánál. A harmadik fotón a súlyos durva felrakódások és a súlyos károsodás figyelhető meg.

Csípőízületi diszplázia

A csípőízületi diszplázia az ízület túlzott lazaságát jelenti. A fiatal kutyusok csípőízülete lötyög, és ennek következtében begyullad, fájdalmassá válik, és az idő előrehaladtával elkezdi lekoptatni az ízületet alkotó csontok felszínéről a porcot. A szűrés ideális időpontja négy hónapos kor, hiszen az ekkor történő beavatkozásnak meghatározó szerepe van. Ha a diszplázia 16 hetes kor előtt kimutatásra kerül, egy egyszerű műtéttel megakadályozható a csípőízület későbbi romlása. Tízhónapos korig már csak bonyolultabb eljárással érhető el ugyanez az eredmény.

A csípőízület vizsgálata fizikális- és röntgenvizsgálatból áll. Ideális időpontja 4 hónapos korban van. Ha 14-16, maximum 20 hetesen elvégezzük a JPS, azaz Juvenilis Pubis Symphysiodesis nevű beavatkozást nagy eséllyel megakadályozza a csípőízület későbbi romlását. A műtéttel a kétoldali medencefelet összekötő porc növekedését lezárjuk – így a medence kicsit másképp fog növekedni – ezáltal a csípőízületben a medencecsont vápája jobban ráborul a combcsont fejére.   

Tíz hónapos korig egy sokkal bonyolultabb műtét hozhat hasonló eredményt, ez a TPO, azaz a Tripple Pelvic Osteotomy, vagy a DPO (Duble Pelvic Osteotomy).

A csípőízületi diszplázia tipikus jelei: 

  • Az állat nyusziszerűen fut, azaz a két hátulsó lábát egyszerre emeli és dobálja a fenekét.
  • Felváltva sántít mindkét hátsó lábára.
  • A végtag túlságosan nyújtott állapotban van – egyenesebb állapotban van, mint más társainak.

csipo ep

Egy egészséges csípő így néz ki: ép, szabályos csontfelszínek, a combcsont mélyen a medencei vápában ül

csipo dp kezdodo

Kezdődő diszpláziánál a combcsont nincs a helyén, az ízület túlzott lazasága miatt

csipodiszplazia sulyos

A képen egy súlyos csípőízületi diszplázia látható: durva felrakódások és súlyos károsodás figyelhető meg

Hogyan lehet bejelentkezni?

Diszpláziaszűrésre a +36 30 962 7139-es telefonszámon lehet jelentkezni rendelési időben Molnár József vagy Morvay András doktor urakhoz. A megbeszélt időpontra célszerű éhgyomorra hozni a kutyát, mert a csípőízület szűrése enyhe bódításban történik. A vizsgálat körülbelül 30-60 percet vesz igénybe.

A diszpláziaszűrés három lépésből tevődik össze:

  1. Fizikális vizsgálat
  2. Röntgen
  3. Eredmények kiértékelése és konzultáció a gazdival

A röntgenfelvéteket lehetőség van kiértékelésre továbbküldeni a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesült számára, ez azonban plusz költséggel jár. Bővebb információért keressen bennünket bizalommal!   

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk a jelenlegi nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-13 és 14-18 óra között 

Hétvégén: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve kutyadokik@gmail.com