Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

Rendelőnkben hetente többször ortopédiai szakrendelés zajlik, ahol előre egyeztetett időpontban teljeskörű ortopédiai kivizsgálást és szűrővizsgálatokat végzünk. Dr. Molnár József és Dr. Morvay András ortopéd specialistáink a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel és naprakész tudásukkal fogadják a pácienseket.

Rendelési idő:

Dr. Molnár József szerda 16:00-19:00

Dr. Morvay András kedd és péntek16:00-19:00

Ha kutyája ezeknek a jeleknek bármelyikét mutatja, itt az ideje egy kivizsgálásnak:

 • Csökkent aktivitás
 • A sétától vagy játéktól való vonakodás
 • A lábak merevsége (főleg reggel vagy alvás után)
 • Felkelési nehézségek
 • Sántítás (nehezebb észrevenni, ha mindkét lábon előfordul)
 • Nehézségek lépcsőzéskor, vagy autóba való beszálláskor
 • Lemaradás a sétákon
 • Lefekvés előtt egyre több ideig tart a megfelelő pozíció kiválasztása, pörög-forog ugyanaz a ponton
 • Fájdalom jelzése érintéskor
 • A személyiség megváltozása
 • Étvágycsökkenés
 • Sokkal többet alszik, de nem a fáradtság miatt, hanem azért mert nehezére válik a mozgás
 • Elkezd súlyt felszedni, annak ellenére, hogy a kapott étel mennyisége nem változott

Őssejtterápiával az ízület gyulladás ellen

Az ízületi gyulladás nagyon gyakori, minden ötödik felnőtt kutyát érinti. A tünetei közé sorolhatjuk a csökkent aktivitást, felkelési nehézségeket, vagy a lábak merevségét (főleg kora reggel vagy alvás után), esetleg a sántítást. Ez akkor jöhet létre, amikor az ízületekben lévő porc elkopik és a szinoviális (ízületi) folyadék, ami az ízületeket keni, elvékonyodik és vizes lesz. Ez súrlódást és mozgási fájdalmakat okoz a kutyának. Az ízületek meg is duzzadhatnak, ami fokozza a kényelmetlenséget. Ha kezeletlenül marad, az ízületi gyulladás krónikus fájdalmat, mozgási nehézségeket és az életminőség csökkenését okozhatja.

Az elváltozás egy vagy több ízületet is érinthet, de leggyakoribban a csípő, térd, váll, könyök, valamint a gerinc ízületei okoznak panaszt. Célunk, hogy lényegesen jobb életminőséget alakítsunk ki, és ennek egyik formája a regeneratív gyógyászat és az őssejtkezelés. Konzervatív kezelések között (nem műtéti eljárás) jelenleg ezt tartjuk az egyik legígéretesebbnek. Számtalan kutató foglalkozik a témával, és a tulajdonosok visszajelzései alapján egyértelműen pozitív a terápia hatása.

Diszpláziaszűrés

A diszplázia szó rendellenes fejlődést takar, amit célszerű 14-16 hetes korban szűrni, mert a korai felismerés és kezelés egy életre szóló fájdalomtól mentheti meg kedvenc kutyáját. A könyök-és csípőízületi diszpláziáról IDE kattintva tudhat meg többet.

Őssejtterápiával kapcsolatban dr. Molnár József bővebb tájékoztatást tud adni személyes konzultáció során, kérjük jelentkezzen be a +36 30 962 7139-es számon rendelési időben.

konyok egyben

Az első képen az ép, szabályos csontfelszíneket látjuk, a másodikon a nyilak a könyökcsont levált darabkáját mutatják a kezdődő könyökízületi diszpláziánál. A harmadik fotón a súlyos durva felrakódások és a súlyos károsodás figyelhető meg.

Teljes vagy részleges 'keresztszalag' (helyesen: kereszteződőszalag) szakadás

Az elülső kereszteződőszalag szerepe alapvető fontosságú a térdízület stabilitása szempontjából. Szakadása esetén a térdízületet alkotó combcsont, illetve sípcsont ízületi felülete minden egyes lépésnél előre-hátra szétcsúszik egymáshoz képest, ami súlyos ízületi károsodáshoz és sántasághoz vezet. (*) Térdszalag szakadás leggyakrabban idősebb vagy túlsúlyos kutyák esetében fordul elő, de egy évnél idősebb kutyusok esetében is előfordulhat kisebb-nagyobb baleset következtében. A szalagszakadás jele a kutya lábát érintő sántaság, amit kistestű kutyák úgyis jelezhetnek, hogy felemelik a mancsukat, míg nagytestű társaik legtöbbször bicegve sétálnak.

12359852 992986487432727 6588972470559075816 n

Kereszteződőszalag szakadás
A képen az operáció előtti és a beültetett fém implantátumról készült műtét utáni röntgenfelvételt látható.

Ortopéd orvosunk a pontos diagnózis felállításának érdekében a kórelőzmény megbeszélése után „fiók tesztet” végez, azaz megpróbálja elmozdítani a combcsont és a sípcsont ízületi felszínét. Ha ez sikerül, az egyértelmű jele a szalagszakadásnak, amit minél hamarabb műteni kell, hogy elkerüljük a porckárosodást. Fájdalom-és gyulladáscsökkentő gyógyszereket kaphat addig az állat, de ezek a gyógyszerek - még ha időszakos javulást is eredményeznek - nem helyettesítik a műtétet, mert a gyógyszerek abbahagyása után az állatnak újra fájdalmai lesznek és visszatér a sántítás.

Kistestű kutyáknál elég a szakadt szalag pótlása, nagytestű (30 kg feletti) kutyáknál a nagyobb teherviselés miatt azonban implantátum beültetését, úgynevezett TTA (Tuberositas Tibae Advancement) eljárást kell kivitelezni.

Állatorvosi rendelőnkben az életminőség javítást akupunktúrával, gyógyszerek, gyógynövények használatával segítjük és a gyógyuló betegeket fizioterápiával is támogatjuk.

*Forrás: https://www.kisallatortopedia.hu/betegsegekrol-reszletesen/terdizulet

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk a jelenlegi nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-13 és 14-18 óra között 

Hétvégén: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve kutyadokik@gmail.com