Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!

Rendelőnkben szerdánként ortopédiai szakrendelés zajlik, ahol előre egyeztetett időpontban teljeskörű ortopédiai kivizsgálást és szűrővizsgálatokat végzünk. Dr. Molnár József, ortopéd specialistánk a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel és naprakész tudásával fogadja a pácienseket.

Ha kutyája ezeknek a jeleknek bármelyikét mutatja, itt az ideje egy kivizsgálásnak:

 • Csökkent aktivitás
 • A sétától vagy játéktól való vonakodás
 • A lábak merevsége (főleg reggel vagy alvás után)
 • Felkelési nehézségek
 • Sántítás (nehezebb észrevenni, ha mindkét lábon előfordul)
 • Nehézségek lépcsőzéskor, vagy autóba való beszálláskor
 • Lemaradás a sétákon
 • Lefekvés előtt egyre több ideig tart a megfelelő pozíció kiválasztása, pörög-forog ugyanaz a ponton
 • Fájdalom jelzése érintéskor
 • A személyiség megváltozása
 • Étvágycsökkenés
 • Sokkal többet alszik, de nem a fáradtság miatt, hanem azért mert nehezére válik a mozgás
 • Elkezd súlyt felszedni, annak ellenére, hogy a kapott étel mennyisége nem változott

Őssejtterápiával az ízület gyulladás ellen

Az ízületi gyulladás nagyon gyakori, minden ötödik felnőtt kutyát érinti. A tünetei közé sorolhatjuk a csökkent aktivitást, felkelési nehézségeket, vagy a lábak merevségét (főleg kora reggel vagy alvás után), esetleg a sántítást. Ez akkor jöhet létre, amikor az ízületekben lévő porc elkopik és a szinoviális (ízületi) folyadék, ami az ízületeket keni, elvékonyodik és vizes lesz. Ez súrlódást és mozgási fájdalmakat okoz a kutyának. Az ízületek meg is duzzadhatnak, ami fokozza a kényelmetlenséget. Ha kezeletlenül marad, az ízületi gyulladás krónikus fájdalmat, mozgási nehézségeket és az életminőség csökkenését okozhatja.

Az elváltozás egy vagy több ízületet is érinthet, de leggyakoribban a csípő, térd, váll, könyök, valamint a gerinc ízületei okoznak panaszt. Célunk, hogy lényegesen jobb életminőséget alakítsunk ki, és ennek egyik formája a regeneratív gyógyászat és az őssejtkezelés. Konzervatív kezelések között (nem műtéti eljárás) jelenleg ezt tartjuk az egyik legígéretesebbnek. Számtalan kutató foglalkozik a témával, és a tulajdonosok visszajelzései alapján egyértelműen pozitív a terápia hatása.

Diszpláziaszűrés

A diszplázia szó rendellenes fejlődést takar, amit célszerű 14-16 hetes korban szűrni, mert a korai felismerés és kezelés egy életre szóló fájdalomtól mentheti meg kedvenc kutyáját. A könyök-és csípőízületi diszpláziáról IDE kattintva tudhat meg többet.

Őssejtterápiával kapcsolatban dr. Molnár József bővebb tájékoztatást tud adni személyes konzultáció során, kérjük jelentkezzen be a +36 30 962 7139-es számon rendelési időben.

konyok egyben

Az első képen az ép, szabályos csontfelszíneket látjuk, a másodikon a nyilak a könyökcsont levált darabkáját mutatják a kezdődő könyökízületi diszpláziánál. A harmadik fotón a súlyos durva felrakódások és a súlyos károsodás figyelhető meg.

Teljes vagy részleges 'keresztszalag' (helyesen: kereszteződőszalag) szakadás

Az elülső kereszteződőszalag szerepe alapvető fontosságú a térdízület stabilitása szempontjából. Szakadása esetén a térdízületet alkotó combcsont, illetve sípcsont ízületi felülete minden egyes lépésnél előre-hátra szétcsúszik egymáshoz képest, ami súlyos ízületi károsodáshoz és sántasághoz vezet. (*) Térdszalag szakadás leggyakrabban idősebb vagy túlsúlyos kutyák esetében fordul elő, de egy évnél idősebb kutyusok esetében is előfordulhat kisebb-nagyobb baleset következtében. A szalagszakadás jele a kutya lábát érintő sántaság, amit kistestű kutyák úgyis jelezhetnek, hogy felemelik a mancsukat, míg nagytestű társaik legtöbbször bicegve sétálnak.

12359852 992986487432727 6588972470559075816 n

Kereszteződőszalag szakadás
A képen az operáció előtti és a beültetett fém implantátumról készült műtét utáni röntgenfelvételt látható.

Ortopéd orvosunk a pontos diagnózis felállításának érdekében a kórelőzmény megbeszélése után „fiók tesztet” végez, azaz megpróbálja elmozdítani a combcsont és a sípcsont ízületi felszínét. Ha ez sikerül, az egyértelmű jele a szalagszakadásnak, amit minél hamarabb műteni kell, hogy elkerüljük a porckárosodást. Fájdalom-és gyulladáscsökkentő gyógyszereket kaphat addig az állat, de ezek a gyógyszerek - még ha időszakos javulást is eredményeznek - nem helyettesítik a műtétet, mert a gyógyszerek abbahagyása után az állatnak újra fájdalmai lesznek és visszatér a sántítás.

Kistestű kutyáknál elég a szakadt szalag pótlása, nagytestű (30 kg feletti) kutyáknál a nagyobb teherviselés miatt azonban implantátum beültetését, úgynevezett TTA (Tuberositas Tibae Advancement) eljárást kell kivitelezni.

Állatorvosi rendelőnkben az életminőség javítást akupunktúrával, gyógyszerek, gyógynövények használatával segítjük és a gyógyuló betegeket fizioterápiával is támogatjuk.

*Forrás: https://www.kisallatortopedia.hu/betegsegekrol-reszletesen/terdizulet

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZÍVFÉREG SZŰRÉS AKCIÓ 2019!

A kedvezmény részleteiről bővebben olvashat IDE kattintva.

Bejelentkezés e-mailben, az info@fehervariallatorvos.hu címen lehet.