Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

Állatorvosi rendelőnkben elindítottuk szemészeti szakrendelésünket, és széleskörű szemészeti diagnosztikával pontos kórképet állítunk fel, hogy megkíméljük a kutyákat és macskákat az elhúzódó szembetegség okozta tünetektől. Elhivatottságunk mellett szakmai tudásunkkal igyekszünk a legjobb feltételeket biztosítani kedvencük látásának megőrzéséhez. Naprakész tudásunk mellett, folyamatosan fejlesztjük eszközeinket is, hogy mindent megtegyünk pácienseink érzékszerve és látása védelmében.

A szemészeti szakrendelésre, annak érdekében, hogy a várakozási idő csökkenjen, előzetes időpont egyeztetés szükséges. Bejelentkezni a +36 30 962 7139-es számon lehet rendelési időben, és kérjen időpontot Csernavölgyi Anna doktornőhöz.

IMG 20180110 170623k

 A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány olyan szembetegséget, melyek gyakran előfordulnak társállatainkban:

KCS, azaz szárazszem-betegség gyanúja merül fel, ha többszörös antibiotikumos kezelésre sem reagál az állat. Minden esetben fehéres, sűrű váladékozás kíséri a szemgyulladást, ami kipirosodással és viszketéssel jár. A szárazszem-betegség kialakulásának oka a könnytermelés csökkenése, ami veleszületett elváltozás is lehet. Ezt egy úgynevezett Schimer-teszt segítségével, fájdalommentesen kideríthetjük, ugyanis egy speciális tesztcsík egy perc alatt megméri, hogy elegendő könny termelődik-e a kutya vagy a macska szemében. A KCS diagnosztizálása után élethosszig tartó kezelésre lesz szükség. Veszélyeztetett fajták közé tartozik a mopsz, bulldog, a shitzu és a yorkshire terrier.

Szürkehályog (más néven: cataracta) a szemlencse egy részének vagy teljes egészének elhomályosodását jelenti. A romlás fokozatosan terjed ki a szem egészére, így időben kezelve, műtéti beavatkozással gyógyítható. Bár a szürkehályog nem okoz fájdalmat, látáscsökkenést, végső esetben vakságot okozhat. Ha kedvence bizonytalanul közlekedik, vagy inkább csak gubbaszt, mindenképpen gyanakodjon és kérjen szűrővizsgálatot.

IMG 7578

Szürkehályog egy fiatal német juhász szemén

Zöldhályog vagy glaukóma elváltozásról abban az esetben beszélhetünk, ha a szemben folyamatosan termelődő csarnokvíz nem tud megfelelő mennyiségben elvezetődni, hanem a szem belsejében felhalmozódik, ezzel hatalmas nyomást kifejtve a szem szöveteire. A zöldhályog kifejezetten fájdalmas, és közbelépés nélkül vakságot okozhat. Az állat szemdörzsöléssel próbálja enyhíteni a fájdalmát, emiatt szeme kipirosodhat és a szemkörnyék megduzzadhat. Az enyhe tünet még kezelhető gyógyszerekkel, de ha a nyomás túlságosan magas lesz, azonnali beavatkozásra van szükség.

IMG 0778

„Cseresznye-szemű” (Cherry eye). Ezt a kifejezést olyan állatokra használjuk, akiknél harmadik szemhéj mirigyének előesését diagnosztizáljuk. Ennek a harmadik, belső szemhéjnak a funkciója a könny termelése és elvezetése a szaruhártya felszínén. A betegség halmozottan fordul elő havanese, bolognese és palotapincsik esetében. Az elváltozás a szemrésben feltűnő piros dudor. Az előeső mirigyet műtéti úton kell visszahelyezni, és nem kimetszeni, mert az súlyos következményekkel járhat. Mindenképpen szembetegségekben jártas orvost válasszon ki a beavatkozás elvégzésére, mert a mirigy kimetszése orvosi műhiba!

Szaruhártya pigmentáció, vagyis festékanyag lerakodás leggyakrabban a mopsz, és más rövidfejű kutyákat veszélyeztet leggyakrabban. Az előre domboruló szemek sokkal nagyobb mértékben ki vannak téve irritációnak, hiszen a szemhéj sok esetben nem tud teljes mértékben lecsukódni, így a pofán lévő szőrszálak folyamatosan irritáljak a szemgolyót. A folyamatos ingerlés hatására a szaruhártya begyullad és először ödémás lesz, majd a szemben lévő rostok egyre kevésbé engedik át a fényt a szem védelmében. Ekkor barnás-feketés pigmentek zárják el a fény útját, ezzel nagymértékben zavarva a látást. Megoldás ebben az esetben a megelőzésben rejlik: a rövidfejű kutyák szeme körül vágjuk rövidebbre a szőrt és használjuk rendszeresen műkönnyet.

IMG 0593jav

A fény útjában állnak a fekete pigmentek

A kipirult kötőhártya olyan elváltozás, ami valójában egy másik szembetegséget leplez. A kötőhártya kipirosodik, duzzadt lesz és váladékkal befedett, ami az állatnak fájdalmat, irritációt okoz. Annak érdekében, hogy megtudjuk mely betegség kísérőtünete a kötőhártya gyulladás három vizsgálatot kell elvégeznünk: réslámpás vizsgálat, szemnyomás mérés és az úgynevezett Schirmer könny-tesz, mely az egy perc alatt termelődő könnycseppet méri. A kezelést a kiváltó ok határozza meg, de alapesetben gyulladáscsökkentő, antibiotikumos szemcseppel vagy krémmel orvosolható a probléma.

IMG 1032

Piros szem, szaruhártya ödémával

A macskák esetében a kipirosodott kötőhártya kiváltója a herpesz vírus, ami gyakran okoz légzőszervi megbetegedéseket is. Tünete hasonló a fentebb leírtakhoz, folyamatos könnyezéssel jár, és súlyosabb esetben szaruhártya-fekély kialakulását is okozhatja. A tüneti kezelés szemcseppel és krémmel, illetve gyógyszerezéssel történik, de érdemes az összes szemészeti elváltozást kezelni, különben élethosszig tartó látászavar is kialakulhat a megfelelő kezelés hiányában.

IMG 9579jav

 Hat hetes kiscica herpesz vírus miatt vesztette el a szemét

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk a jelenlegi nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-18 óra között 

Hétvégén: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve kutyadokik@gmail.com