Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

goreny

Ajánlott oltási program vadászgörények számára:

8-10. hét: Kombinált oltás
10-12. hét: Kombinált ismétlő
14-16. hét: Veszettség elleni oltás (Kijáró illetve külföldre utazó vadászgörényeknek!)
6. hónap: Kombilált ismétlő (Szopornyica, Leptospirosis)
1. év: Veszettség + kombinált oltás (majd évente)

SZOPORNYICA

A Paramyxovirus okozta megbetegedés vadászgörényekben nagyon veszélyes, akár végzetes is lehet. A korokozó a fertőzött tetsváladékokkal, legfőképpen orrváladékkal gyorsan terjed.

A lappangási idő vadászgörényekben nagyon rövid, súlyos tünetek akár néhány órával a fertőződés után kialakulhatnak, és gyakran elhullás is bekövetkezik. Lázas állapot, étvágytalanság, kedvetlenség, hurutos szem- és orrfolyás, majd bakteriális felülfertőzésnél már akár gennyes orrfolyás, sokszor hasmenés és hányás is kialakul. Vadászgörényekben nagyon jellemzőek az idegrendszeri tünetek, egy-egy izomcsoport görcse (tic), de akár bénulás is kialakulhat. Vemhes állatokban akár vetélés is előfordulhat. A magzati fertőzésnél például a fogcsíra károsodhat, a felnőttkori fogak zománchibáját előidézve. A gócos agyvelőgyulladás maradandó epilepsziás tüneteket okozhat később.

A vadászgörényeket 2 hónapos koruk után kéthetes időközzel kombinált védőoltással kétszer beoltva kialakíthatunk egy alap védelmet, amit később ismétlő oltásokkal szinten lehet tartani.
Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni, de gyakori az elhullás.

LEPTOSPIROSIS

A különféle leptospira baktériumok nem ritkák a környezetben, leggyakrabban fertőzött vizelettel szennyezett vizeknél, de tünetekben megnyilvánuló leptospirosis szerencsére ma már ritkán alakul ki a kombinált védőoltásoknak köszönhetően.

Egy-két hetes lappangási idő után magas láz, levertség, étvágytalanság, majd sárgaság,esetleg görcsök alakulnak ki.

Bár bakteriális fertőzésről van szó, a kombinált oltásokban jelen van a leptospira, így ezekkel védekezhetünk a betegség ellen.
Idejében megkezdett antibiotikumokkal a betegség kezelése reményteli lehet.

VESZETTSÉG

A veszettség az emberre is veszélyes gyógyíthatatlan vírusos betegség, melynek közvetítésében a húsevő állatok jelentős szerepet töltenek be. A korokozó nyállal terjed, általában harapás útján. A kötelező eboltással és a rókák csalétekvakcinázásával szerencsére manapság már ritkaság nálunk a veszettség, de húsevő állat okozta emberi harapás esetén minden esetben gondolni kell rá, és a harapásról értesíteni kell kezelőorvosunkat és a hatósági állatorvost is. Ilyenkor a veszettséggyanús állatot két hetes megfigyelésre kell vonni, a megmart embernek pedig veszettség elleni sorozatoltást kell kapnia.

A vírus a harapás után az idegek mentén haladva a központi idegrendszerbe jut, súlyos idegrendszeri tüneteket kialakítva. Jellemző a tudatzavar, viselkedészavar, görcsök, agresszív viselkedés, támadási kézség, nyelési nehézség miatt nyálzás, habzó száj, később bénulás,fulladás. Létezik csendes forma is, amikor dühöngő tünetek helyett éppen a vad állatok szokatlan kedvessége tűnhet fel, a veszett róka például odamerészkedik az ember közelébe, vagy visszahúzódva-elbújva támad a hozzá közeledőre.

Bár ezt törvény nem szabályozza, de a kijáró, más álatokkal is találkozó vadászgörényeket is érdemes veszettség ellen beoltani.
Húsevők (kutya, macska, vadászgörény) külföldre történő utaztatása esetén is kötelező a veszettség elleni oltás beadása!

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk jelenleg megváltozott nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-12 és 16-19 óra között rendelés

Szombaton: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve info@fehervariallatorvos.hu