Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

Kedvenceink egészségének megőrzéséhez alapvető fontosságú a fertőző betegségek elleni védőoltások beadatása.


PARVOVIRUSOS BÉLGYULLADÁS

A parvovírus okozta bélgyulladás a kölyökkutyák legveszélyesebb fertőző betegsége. A vírus a fertőzött bélsárral terjed és rendkívül ellenálló.

A tünetek, néhány napos lappangási idő után, láz, elesettség, bágyadtság, étvágytalanság. A betegség előrehaladtával a kórokozó a bélhámsejteket nagymértékben károsítva, a bélfalat szinte teljesen lecsupaszítva, súlyos, sokszor véres hasmenést és hányást okoz, melynek következménye kiszáradás lehet.

A kölyköket 5-6 hetes korukig az anyjuktól kapott ellenanyagok passzívan védik. Így a kiskutyák saját védekezőképességének kialakítását ezután, 6 hetes korban kell elkezdeni parvovírus elleni védőoltásokkal.

A parvovírus okozta megbetegedést csupán tünetileg tudjuk kezelni. Nagyon fontos a folyadékpótlás és a másodlagosan beszaporodó kórokozók elleni védelem.

b51970b68b588f7b4c0948f1139d354d

SZOPORNYICA

A szopornyica vírusa fiatal kutyákban nagyon veszélyes, akár végzetes megbetegedést is okozhat, míg felnőtt kutyákban maradandó károsodásokat idézhet elő. A korokozó a fertőzött orrváladékkal gyorsan terjed.

Fiatal kutyában a tünetek néhány napos lappangási idő után, hirtelen jelentkeznek és súlyosak, míg idősebb kutyákban általában elhúzódóbban alakulnak ki és kevésbé súlyosak. Fiatal kutyákban magas láz, majd étvágytalanság, kedvetlenség, hurutos szem- és orrfolyás, sokszor hasmenés és hányás is kialakul. Jellemzőek az idegrendszeri tünetek, egy-egy izomcsoport görcse, de akár bénulás is kialakulhat. Elhúzódó megbetegedés esetén az orrtükör és a talppárnák szárazak és kicserepesedtek.

A betegség megelőzése a kölyökkutyák 8 hetes koruk utáni, kétszeri, kéthetes időközzel adott kombinált védőoltásával lehetséges. A védettséget ismétlő oltásokkal szinten lehet tartani.

Szopornyicás megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni, de ennek kimenetele igencsak kétes.

RUBARTH-KÓR  

Rubarth-kór vagy fertőző májgyulladás kórokozója egy adenovírus. Fiatal kutyákban különösen veszélyes, gyors lefolyású megbetegedést okozhat. A kórokozó a fertőzött vizelettel terjed.

A tünetek, néhány napos lappangási idő után, magas láz, elesettség, bevérzések a nyálkahártyákon, sárgaság, hányás. Kialakulhat szaruhártya-oedema is, amely jellegzetes kékes elhomályosodást okozhat mindkét szemen. Esetenként folyadékbeszűrődés és görcsök is jelentkezhetnek, sőt elhullás is bekövetkezhet.

kombinált védőoltás tartalmazza az adenovírust is, így a kölyökkutyák 8 hetes kortól induló oltási programjával védettséget biztosíthatunk a fertőző májgyulladás ellen.

Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni.

6eb84bc167f6da2d4fe8b3935ce15630

KENNEL KÖHÖGÉS

A betegséget a kutyák parainfluenza vírusa indítja el, melyet másodlagos bakteriális felülfertőzések súlyosbíthatnak. A vírus fertőzött légúti váladékokkal gyorsan fertőz, így kutyákkal zsúfolt helyeken, például kennelekben futótűzszerűen terjed.

A tünetekre néhány napos lappangási idő után hőemelkedés, bágyadtság, folyamatos, kínzó, libagágogásszerű köhögés és hurutos orrfolyás jellemző. Majd baktéreriális társfertőzésektől az orrfolyás gennyessé válhat, és akár súlyos tüdőgyulladás is kialakulhat.

A betegség ellen kombinált védőoltással védekezhetünk. A védelmet 8 hetes kortól adott többszöri oltással biztosíthatjuk.

 A vakcina a betegség kezelésére is alkalmas. A másodlagos bakteriális fertőzést antibiotikummal és nyálkaoldókkal kezeljük.

LEPTOSPIROSIS

A leptospirozist baktériumok okozzák, melyek fertőzött vizelettel szennyezett vizekben fordulnak elő.

Fiatal kutyákban a tünetek egy-két hetes lappangási idő után jelentkeznek magas lázzal, levertséggel, étvágytalansággal, majd sárgaság, esetleg görcsök alakulnak ki. Idősebb kutyában gyakori a tünetmentes átvészelés, de akár súlyos veseelégtelenség is kialakulhat.

kombinált oltásban jelen van a leptospirozis legyengített kórokozója is, így ismételt védőoltásokkal védekezhetünk a betegség ellen.

Megbetegedés esetén idejében megkezdett antibiotikumokos kezeléssel a kórjóslat bíztató lehet.

553c9f74a3877fc6f8e487247232b675

VESZETTSÉG

A veszettség egy gyógyíthatatlan vírusos betegség, mely nem csak az állatokra, hanem az emberre is veszélyes. Közvetítésében a húsevő állatok jelentős szerepet töltenek be. A korokozó ugyanis harapás útján, nyállal terjed. A kutyák kötelező oltásával és a rókák csalétekvakcinázásával szerencsére mostanra hazánkban jelentősen visszaszorult a veszettség. Azonban bármely húsevő állat okozta embermarás esetén gondolni kell rá, és értesíteni kell kezelőorvosunkat és a hatósági állatorvost is. Ilyenkor a veszettségre gyanús állatot két hetes megfigyelés alá kell vonni, a megharapott embernek pedig veszettség elleni sorozatoltást kell kapnia.

A vírus a harapás után az idegek mentén a központi idegrendszerbe jut, súlyos idegrendszeri tüneteket okozva. Jellemző atudatzavar, viselkedészavar, görcsök, agresszív viselkedés, nyelési nehézség miatt nyálzás, habzó száj, később bénulás,fulladás. A dühöngő tünetek mellett létezik un. csendes forma is, amikor éppen a vadállatok szokatlan kedvessége tűnhet fel, ekkor is előfordulhat azonban hirtelen támadó magatartás .

Magyarországon törvény írja elő az ebek veszettség elleni oltását. Minden kutyát 3 hónapos korában be kell oltani egykomponensű veszettség oltással, majd rá fél évre egy ismétlő oltást kell kapnia. Ezután évenkénti védőoltás szükséges. A kutya külföldre történő utaztatása esetén is kötelező a veszettség elleni oltás beadása!

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Rendelőnkben lehetőség van szakrendelésre bejelentkezni, ahol az adott területen képzett orvos foglalkozik Kedvencével!

Sebészet, ortopédia
Dr. Molnár József és Dr. Morvay András

Szemészet
Dr. Csernavölgyi Anna

Ultrahang-diagnosztika
Dr. Hagymásy Zsuzsanna

Belgyógyászat
Dr. Csernavölgyi Anna és Dr. Hagymásy Zsuzsanna

Dietetikai tanácsadás
Balázs Anita