Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

Kedvenceink egészségének megőrzéséhez alapvető fontosságú a fertőző betegségek elleni védőoltások beadatása.


PARVOVIRUSOS BÉLGYULLADÁS

A parvovírus okozta bélgyulladás a kölyökkutyák legveszélyesebb fertőző betegsége. A vírus a fertőzött bélsárral terjed és rendkívül ellenálló.

A tünetek, néhány napos lappangási idő után, láz, elesettség, bágyadtság, étvágytalanság. A betegség előrehaladtával a kórokozó a bélhámsejteket nagymértékben károsítva, a bélfalat szinte teljesen lecsupaszítva, súlyos, sokszor véres hasmenést és hányást okoz, melynek következménye kiszáradás lehet.

A kölyköket 5-6 hetes korukig az anyjuktól kapott ellenanyagok passzívan védik. Így a kiskutyák saját védekezőképességének kialakítását ezután, 6 hetes korban kell elkezdeni parvovírus elleni védőoltásokkal.

A parvovírus okozta megbetegedést csupán tünetileg tudjuk kezelni. Nagyon fontos a folyadékpótlás és a másodlagosan beszaporodó kórokozók elleni védelem.

b51970b68b588f7b4c0948f1139d354d

SZOPORNYICA

A szopornyica vírusa fiatal kutyákban nagyon veszélyes, akár végzetes megbetegedést is okozhat, míg felnőtt kutyákban maradandó károsodásokat idézhet elő. A korokozó a fertőzött orrváladékkal gyorsan terjed.

Fiatal kutyában a tünetek néhány napos lappangási idő után, hirtelen jelentkeznek és súlyosak, míg idősebb kutyákban általában elhúzódóbban alakulnak ki és kevésbé súlyosak. Fiatal kutyákban magas láz, majd étvágytalanság, kedvetlenség, hurutos szem- és orrfolyás, sokszor hasmenés és hányás is kialakul. Jellemzőek az idegrendszeri tünetek, egy-egy izomcsoport görcse, de akár bénulás is kialakulhat. Elhúzódó megbetegedés esetén az orrtükör és a talppárnák szárazak és kicserepesedtek.

A betegség megelőzése a kölyökkutyák 8 hetes koruk utáni, kétszeri, kéthetes időközzel adott kombinált védőoltásával lehetséges. A védettséget ismétlő oltásokkal szinten lehet tartani.

Szopornyicás megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni, de ennek kimenetele igencsak kétes.

RUBARTH-KÓR  

Rubarth-kór vagy fertőző májgyulladás kórokozója egy adenovírus. Fiatal kutyákban különösen veszélyes, gyors lefolyású megbetegedést okozhat. A kórokozó a fertőzött vizelettel terjed.

A tünetek, néhány napos lappangási idő után, magas láz, elesettség, bevérzések a nyálkahártyákon, sárgaság, hányás. Kialakulhat szaruhártya-oedema is, amely jellegzetes kékes elhomályosodást okozhat mindkét szemen. Esetenként folyadékbeszűrődés és görcsök is jelentkezhetnek, sőt elhullás is bekövetkezhet.

kombinált védőoltás tartalmazza az adenovírust is, így a kölyökkutyák 8 hetes kortól induló oltási programjával védettséget biztosíthatunk a fertőző májgyulladás ellen.

Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni.

6eb84bc167f6da2d4fe8b3935ce15630

KENNEL KÖHÖGÉS

A betegséget a kutyák parainfluenza vírusa indítja el, melyet másodlagos bakteriális felülfertőzések súlyosbíthatnak. A vírus fertőzött légúti váladékokkal gyorsan fertőz, így kutyákkal zsúfolt helyeken, például kennelekben futótűzszerűen terjed.

A tünetekre néhány napos lappangási idő után hőemelkedés, bágyadtság, folyamatos, kínzó, libagágogásszerű köhögés és hurutos orrfolyás jellemző. Majd baktéreriális társfertőzésektől az orrfolyás gennyessé válhat, és akár súlyos tüdőgyulladás is kialakulhat.

A betegség ellen kombinált védőoltással védekezhetünk. A védelmet 8 hetes kortól adott többszöri oltással biztosíthatjuk.

 A vakcina a betegség kezelésére is alkalmas. A másodlagos bakteriális fertőzést antibiotikummal és nyálkaoldókkal kezeljük.

LEPTOSPIROSIS

A leptospirozist baktériumok okozzák, melyek fertőzött vizelettel szennyezett vizekben fordulnak elő.

Fiatal kutyákban a tünetek egy-két hetes lappangási idő után jelentkeznek magas lázzal, levertséggel, étvágytalansággal, majd sárgaság, esetleg görcsök alakulnak ki. Idősebb kutyában gyakori a tünetmentes átvészelés, de akár súlyos veseelégtelenség is kialakulhat.

kombinált oltásban jelen van a leptospirozis legyengített kórokozója is, így ismételt védőoltásokkal védekezhetünk a betegség ellen.

Megbetegedés esetén idejében megkezdett antibiotikumokos kezeléssel a kórjóslat bíztató lehet.

553c9f74a3877fc6f8e487247232b675

VESZETTSÉG

A veszettség egy gyógyíthatatlan vírusos betegség, mely nem csak az állatokra, hanem az emberre is veszélyes. Közvetítésében a húsevő állatok jelentős szerepet töltenek be. A korokozó ugyanis harapás útján, nyállal terjed. A kutyák kötelező oltásával és a rókák csalétekvakcinázásával szerencsére mostanra hazánkban jelentősen visszaszorult a veszettség. Azonban bármely húsevő állat okozta embermarás esetén gondolni kell rá, és értesíteni kell kezelőorvosunkat és a hatósági állatorvost is. Ilyenkor a veszettségre gyanús állatot két hetes megfigyelés alá kell vonni, a megharapott embernek pedig veszettség elleni sorozatoltást kell kapnia.

A vírus a harapás után az idegek mentén a központi idegrendszerbe jut, súlyos idegrendszeri tüneteket okozva. Jellemző atudatzavar, viselkedészavar, görcsök, agresszív viselkedés, nyelési nehézség miatt nyálzás, habzó száj, később bénulás,fulladás. A dühöngő tünetek mellett létezik un. csendes forma is, amikor éppen a vadállatok szokatlan kedvessége tűnhet fel, ekkor is előfordulhat azonban hirtelen támadó magatartás .

Magyarországon törvény írja elő az ebek veszettség elleni oltását. Minden kutyát 3 hónapos korában be kell oltani egykomponensű veszettség oltással, majd rá fél évre egy ismétlő oltást kell kapnia. Ezután évenkénti védőoltás szükséges. A kutya külföldre történő utaztatása esetén is kötelező a veszettség elleni oltás beadása!

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk a jelenlegi nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-13 és 14-18 óra között 

Hétvégén: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve kutyadokik@gmail.com