Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

P1410703 Medium

A műtét körüli történéseket és tennivalókat az ivartalanítás kapcsán írjuk le.

Az ivartalanítást általában az ivarérettség elérése előtt végezzük. Félős, visszahúzódó kutyák esetén érdemes lehet megvárni az első tüzelést, kanoknál pedig a 10 hónapos kort. Kanoknál arra figyelni kell, hogy minél későbbi életkorban kerülnek ivartalanításra, a "fiús" tulajdonságaik (csavargás, szukák utáni érdeklődés, kanokkal szembeni agresszió) megmaradhatnak! 

Az ivartalanítás műtéti körülmények között zajlik, műtőben, két állatorvos jelenlétében. Egészséges, illetve egészségesnek tűnő fiatal állatnál is indokolt lehet a műtét előtti vérvétel, a rejtett betegségek feltérképezésére. Vérvételre a műtét előtti héten szokott sor kerülni.

A műtét napján a  kutyákat éhgyomorra kell hozni az előre megbeszélt időpontra. Ez azt jelenti, hogy reggeli időpontnál a kutya még kaphat vacsorát, de a műtét előtt pár órával a vizet is el kell venni előle. 

Mi történik a műtét előt?

  • Alapos fizikális vizsgálat, lázmérés, mellkas hallgatózásos vizsgálata, has áttapintása. A gyógyszerek pontos adagolása miatt megmérjük a súlyát a váróban található mérlegen. 
  • Premedikáció, gyógyszeres nyugtatás, hogy a műtéti előkészítés (borotválás, fertőtlenítés) könnyebben, az állat számára stresszmentesen történjen.
  • Vénakanül behelyezése, amelyen keresztül az állat további gyógyszereket és infúziót fog kapni a műtét során. Ez a kis beavatkozás az állat bizonságát szolgálja!
  • Légcsőtubus behelyezése, hogy biztosítsuk az oxigén szabad áramlását. Rizikópácienseinket altatógéppel lélegeztetni is tudjuk és altatógázzal altatjuk.
  • Műtét alatt az állat melegítőpárnán fekszik, hogy megakadályozzuk a test kihűlését. Legkorszerűbb gépekkel ellenőrizzük a légzést, keringést, szívműködést, hogy probléma esetén azonnal be tudjunk avatkozni. Fájdalomcsillapítást folyamatosan kap az állat a műtét előtt, alatt és után. A műtét során maximális sterilitást biztosítunk és korszerű varróanyagokat használunk.
  • Műtét után teljes ébredésig melegítőpárnán fekszik az állat, folyamatos felügyelet alatt. Teljes ébredés után adjuk ki az állatot, ami több órát is igénybe vehet (általában 1-2 óra)
  • A műtét során 48 órás hatású antibiotikum injekciót és 24 órás hatású fájdalomcsillapítót kap az állat. Pár napig szükség van fájdalomcsillapításra, ezt tablettában szoktuk odaadni a Tulajdonosnak.

A műtét alatt nem kell a váróban tartózkodni, ébredés után telefonon jelezzük a Tulajdonosnak, hogy jöhet a Kedvencéért.
A beavatkozás utáni napokban az állat legyen szem előtt!  A Tulajdonosnak, főleg az első héten naponta többször ellenőriznie kell a műtéti seb állapotát! 
Varratszedésre a műtét után 10-12 nappal később kell visszajönni, bejelentkezés ilyenkor már nem szükséges.

A műtött állatot hazavitel után csöndes, meleg helyre (fekhely) kell helyezni. A kertben tartott kutyát vigyék zárható, huzatmentes helyre az első napon! A műtéti és műtét utáni napon bágyadtság, esetleg hányás előfordulhat. Ha bármi nem teszik az állattal kapcsolatban, kérdésük van, izgulnak, nyugodtan elhozhatják kontrollvizsgálatra.

Nagyobb beavatkozások esetén 1-2 nap múlva szoktuk visszahívni a betegeket, ivartalanítás után általában nem szokott szükség lenni utóvizsgálatokra.

Az ivartalanítás során a szuka kutya petefészkeit ill. méhszarvait egy műtéti beavatkozással távolítjuk el. 

A petefészkek ill. méhszarvak eltávolítása a hasfalon ejtett metszésen keresztül történik. Egészséges fiatal állatnál csak a petefészkeket vesszük ki, vemhes vagy többször ellett kutyáknál a méhszarvakat is eltávolítjuk. A hasfali sebet több rétegben zárjuk, a bőrvarratokat 10-14 nap elteltével távolítjuk el. A varratszedésig a műtéti seb nyalogatásának megakadályozására védőgallért használunk.

Kanok esetében a herék és a herezacskó bőrének egy része kerül eltávolításra. Varratszedésig kötelező a védőgallér viselése.


Gyakori tévhit, hogy az ivartalanítás után a kutyák elhíznak. Ennek alapja az lehet, hogy az ivartalanítás után a kutyák nemi aktivitása megszűnik, így több időt és energiát fordítanak a táplálkozásra. Ezért fontos, hogy ivartalanítás után még inkább figyeljünk oda kedvencünk megfelelő, igény szerinti táplálására.

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk a jelenlegi nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-13 és 14-18 óra között 

Hétvégén: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve kutyadokik@gmail.com