Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

P1410703 Medium

A műtét körüli történéseket és tennivalókat az ivartalanítás kapcsán írjuk le.

Az ivartalanítást általában az ivarérettség elérése előtt végezzük. Félős, visszahúzódó kutyák esetén érdemes lehet megvárni az első tüzelést, kanoknál pedig a 10 hónapos kort. Kanoknál arra figyelni kell, hogy minél későbbi életkorban kerülnek ivartalanításra, a "fiús" tulajdonságaik (csavargás, szukák utáni érdeklődés, kanokkal szembeni agresszió) megmaradhatnak! 

Az ivartalanítás műtéti körülmények között zajlik, műtőben, két állatorvos jelenlétében. Egészséges, illetve egészségesnek tűnő fiatal állatnál is indokolt lehet a műtét előtti vérvétel, a rejtett betegségek feltérképezésére. Vérvételre a műtét előtti héten szokott sor kerülni.

A műtét napján a  kutyákat éhgyomorra kell hozni az előre megbeszélt időpontra. Ez azt jelenti, hogy reggeli időpontnál a kutya még kaphat vacsorát, de a műtét előtt pár órával a vizet is el kell venni előle. 

Mi történik a műtét előt?

  • Alapos fizikális vizsgálat, lázmérés, mellkas hallgatózásos vizsgálata, has áttapintása. A gyógyszerek pontos adagolása miatt megmérjük a súlyát a váróban található mérlegen. 
  • Premedikáció, gyógyszeres nyugtatás, hogy a műtéti előkészítés (borotválás, fertőtlenítés) könnyebben, az állat számára stresszmentesen történjen.
  • Vénakanül behelyezése, amelyen keresztül az állat további gyógyszereket és infúziót fog kapni a műtét során. Ez a kis beavatkozás az állat bizonságát szolgálja!
  • Légcsőtubus behelyezése, hogy biztosítsuk az oxigén szabad áramlását. Rizikópácienseinket altatógéppel lélegeztetni is tudjuk és altatógázzal altatjuk.
  • Műtét alatt az állat melegítőpárnán fekszik, hogy megakadályozzuk a test kihűlését. Legkorszerűbb gépekkel ellenőrizzük a légzést, keringést, szívműködést, hogy probléma esetén azonnal be tudjunk avatkozni. Fájdalomcsillapítást folyamatosan kap az állat a műtét előtt, alatt és után. A műtét során maximális sterilitást biztosítunk és korszerű varróanyagokat használunk.
  • Műtét után teljes ébredésig melegítőpárnán fekszik az állat, folyamatos felügyelet alatt. Teljes ébredés után adjuk ki az állatot, ami több órát is igénybe vehet (általában 1-2 óra)
  • A műtét során 48 órás hatású antibiotikum injekciót és 24 órás hatású fájdalomcsillapítót kap az állat. Pár napig szükség van fájdalomcsillapításra, ezt tablettában szoktuk odaadni a Tulajdonosnak.

A műtét alatt nem kell a váróban tartózkodni, ébredés után telefonon jelezzük a Tulajdonosnak, hogy jöhet a Kedvencéért.
A beavatkozás utáni napokban az állat legyen szem előtt!  A Tulajdonosnak, főleg az első héten naponta többször ellenőriznie kell a műtéti seb állapotát! 
Varratszedésre a műtét után 10-12 nappal később kell visszajönni, bejelentkezés ilyenkor már nem szükséges.

A műtött állatot hazavitel után csöndes, meleg helyre (fekhely) kell helyezni. A kertben tartott kutyát vigyék zárható, huzatmentes helyre az első napon! A műtéti és műtét utáni napon bágyadtság, esetleg hányás előfordulhat. Ha bármi nem teszik az állattal kapcsolatban, kérdésük van, izgulnak, nyugodtan elhozhatják kontrollvizsgálatra.

Nagyobb beavatkozások esetén 1-2 nap múlva szoktuk visszahívni a betegeket, ivartalanítás után általában nem szokott szükség lenni utóvizsgálatokra.

Az ivartalanítás során a szuka kutya petefészkeit ill. méhszarvait egy műtéti beavatkozással távolítjuk el. 

A petefészkek ill. méhszarvak eltávolítása a hasfalon ejtett metszésen keresztül történik. Egészséges fiatal állatnál csak a petefészkeket vesszük ki, vemhes vagy többször ellett kutyáknál a méhszarvakat is eltávolítjuk. A hasfali sebet több rétegben zárjuk, a bőrvarratokat 10-14 nap elteltével távolítjuk el. A varratszedésig a műtéti seb nyalogatásának megakadályozására védőgallért használunk.

Kanok esetében a herék és a herezacskó bőrének egy része kerül eltávolításra. Varratszedésig kötelező a védőgallér viselése.


Gyakori tévhit, hogy az ivartalanítás után a kutyák elhíznak. Ennek alapja az lehet, hogy az ivartalanítás után a kutyák nemi aktivitása megszűnik, így több időt és energiát fordítanak a táplálkozásra. Ezért fontos, hogy ivartalanítás után még inkább figyeljünk oda kedvencünk megfelelő, igény szerinti táplálására.

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Rendelőnkben lehetőség van szakrendelésre bejelentkezni, ahol az adott területen képzett orvos foglalkozik Kedvencével!

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk, további értesítésig,

változatlan nyitvatartási idővel üzemel!

Hétköznapokon 9-12 és 16-19 óra között,

szombaton 10-12 óráig!