Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

Az elmúlt években valódi problémává vált Magyarországon a szívférgesség, körülbelül a kutyapopuláció 10-20 %-a tünetmentes hordozó!
Célunk, hogy felhívjuk a két betegségre a figyelmet, mert a megelőzés lenne a megoldás a férgek ellen.

A bőrférgesség és a szívférgesség két különböző betegség, de mindkettő terjesztésében a szúnyogok játszanak szerepet.
Fejlődésmenete bonyolult, ezért próbáljuk a legfontosabb tennivalókat megtanítani a Tulajdonosoknak.

Bőrférgesség

A bőrférgesség okozója egy fonalféreg, Dirofilaria repens. Szúnyogok a köztigazdái, kutyáról-kutyára közvetlen érintkezéssel nem terjed.

A szúnyogból a vérszíváskor bejutnak a lárvák, majd 6-8 hónap alatt a felnőtt férgekké fejlődnek, szaporodnak és a lárvák bekerülnek a vérkeringésbe.
A szúnyog ezeket a lárvákat, latin nevén mikrofiláriákat oltja át egy másik állatba.
A felnőtt férgek csomókat képeznek a bőrben, amely nem fájdalmasak, méretük általában ne változik és gyakran csak mellékleletként találjuk meg a vizsgálatok alkalmával.
Pár hónapos gyógyszeres kezeléssel a felnőtt férgek kiirthatóak, tehát a betegségtől egész egyszerűen meg lehet szabadulni. Természetesen utána folyamatosan védekezni kell az újrafertőződés elkerülése érdekében.
Kutyában és macskában is előfordul és sajnos van humán közegészségügyi vonatkozása is, mert bár a féreg emberben nem szaporodik, ennek ellenére eltokolódhat. Szereti a lazább bőrterületeket, így az arcon, a laza szem körüli kötőszövetben, vagy férfiaknál a herezacskó bőrében lehet felfedezni ezeket a csomócskákat.

Szívférgesség

A szívférgességet szintén egy fonalféreg okozza, Dirofilaria immitis. Ő egy kicsit komolyabban veszi a szerepét és a húsevőkben (kutya, macska, görény) igen súlyos panaszokat tud okozni.
169786ae2b171a315d5b91e82d25c1af
A szívféreg lárvákat szintén szúnyog oltja be az állatba, ahol több hónapon keresztül vándorol a szövetekben, végül eljut a tüdő nagyobb ereibe és szaporodni kezd. A felnőtt féreg a szúnyogcsípés után 5-7 hónappal válik ivaréretté, a nőstény féreg akár 40 cm-es is lehet és rendszerint nem csak 1-2 hanem akár 20-50 is él ugyanabban az artériában. A férgek akár 6-7 évig is élhetnek.
A betegség tünetei sokszor hónapok-évek alatt alakulnak ki, kevés féreg esetén gyakran jellegtelenek, köhögés, fáradékonyság. Sok féreg esetén ájulás, sokk és halál is bekövetkezhet.
Emberekben a féreg nem jut el a szívből kilépő nagy erekbe, de gyakran vándorol a tüdő szövetében, ott eltokolódhat. Átmeneti légúti panaszokat okozhat, de szaporodásra képes felnőtt féreg nem fog belőle kialakulni.

Fertőzöttség kimutatása

A fertőzés a szúnyogcsípés után 6 (5-7) hónappal lehetséges. Ezért ennél fiatalabb kutyákat nem szűrünk.
Megpróbálhatjuk kimutatni a lárvákat vagy a felnőtteket.
Az ivarérett férgek lárvákat, ún. mikrofiláriákat termelnek, amelyek a vérben keringenek, szúnyogra várva. A mikrofiláriákat ezért vérből, vérvétellel egyszerű módszerrel ki lehet mutatni. A két féreg lárvája azonban nehezen elkülöníthető, ezért pozitivitás esetén ajánlott további vizsgálatot bekérni.  Az elkülönítés történhet gyorsteszttel, vagy laboratóriumi bonyolultabb vizsgálattal (PCR).
Ha valaki folyamatosan védekezik szívféreg ellen, akkor tekinthető mentesnek, ha 6 hónapos időközzel kétszer negatív lett a felnőtt féreg kimutatására való gyorstesztje.

A férgek elleni védekezésről itt olvashat.

 

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk a jelenlegi nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-13 és 14-18 óra között 

Hétvégén: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve kutyadokik@gmail.com