Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

Magyarországon a szív- és bőrférgesség ellen folyamatosan védekezni kell, de sajnos e mellett nem szabad elfeledkeznünk a kullancs és bolha elleni védekezésről sem.
A babeziózis egy másik jelentős betegség, amit kullancsok terjesztenek, így három betegség ellen (babézia, szívféreg, bőrféreg) egyszerre kell védekezni.

Kullancsok ellen alapvetően vannak cseppek, tabletták és nyakörvek. Másképp megközelítve rövid (1 hónap: pl. Advantix csepp, Ex-spot csepp, Vectra csepp, sima Nexgard tabletta) vagy hosszú (3 -8 hónapos) készítmények. 3 hónapos a Bravecto tabletta, hosszabb hatóidőt csak a nyakörvek tudnak, pl. Foresto.

Szívféreg ellen is havonta- kéthavonta kell védekezni.  A szúnyog által beoltott kis lárvákat a hagyományos készítményekkel kutyában és macskában is kb. 2 hónapig tudjuk kiiktatni. Az ábrán ezt a sávot kékkel jelöli az Amerikai Szívféreg Társaság. 
Két hónap után a szívférgek, bármilyen megelőző készítményt adunk is, felnőnek és ivaréretté fognak válni. A felnőtt, kifejlett férget már csak komoly gyógyszeres kezeléssel lehet elpusztítani (Immiticide injekció), a beavatkozás akár az állat életébe is kerülhet. Ezért fontos megérteni, hogy a védekezés jelenti a megoldást a szívféreg-problémára!!
A bejutott lárvákat a megadott két hónap alatt elpusztíthatjuk tablettával, (pl. Milbemax, Milprazon, Nexgard Spectra) vagy nyakra cseppenthető spot on készítménnyel (pl. Advocate, Stronghold).

NAGYON FONTOS: A lárvákat elpusztító készítményeket tilos beadni előzetes szűrés nélkül, mert ha esetleg már ivarérett felnőtt féreg van az állatban, és a vérben hemzsegnek a mikrofiláriák, a beadott gyógyszer ezeket is hirtelen elpusztítja, és az állat sokkos állapotba kerülhet! Ezért mindig kövesse állatorvosa utasítását!

life cycle large
Felsorolunk pár lehetséges módszert a folyamatos védekezésre, pár kombinációs módszert is említve.

1. lehetőség: Pillanatnyilag egy készítmény van forgalomban, amely hatékonyan véd a kullancsok ellen és a féreglárvákat is elpusztítja. Ez a Nexgard Spectra. 28 naponta kell alkalmazni.

2. lehetőség: külön védekezni kullancs ellen és külön elpusztítani a szívféreg lárvákat havonta (maximálisan 8 hetente!!)

Pár kombináció:
-Bravecto tabletta 12 hetente  és  Milbemax/Milprazon tabletta 4-6 hetente

-Foresto nyakörv 8 havonta cserélve és Milbemax/Milprazon tabletta 4-6 hetente

-Vectra csepp 28 naponta és Milbemax/Milprazon tabletta 4-6 hetente


Szívesen segítünk kiválasztani a megfelelő készítményeket!

 

 

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk a jelenlegi nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-13 és 14-18 óra között 

Hétvégén: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve kutyadokik@gmail.com