Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020
A kutyák alapvetően húsevő állatok, ezért táplálékuk fő alkotóelemei a hús, illetve a különböző állati eredetű tápanyagok. Azonban az emberrel való együttélésnek köszönhetően évezredek során alkalmazkodtak a növényi tápanyagok emésztéséhez és hasznosításához is.

Napjainkban a kutyák inkább tápot, kevésbé „házikosztot” fogyasztanak. A kutyatápok előnyösek abból a szempontból, hogy hosszú az eltarthatóságuk, könnyű az elkészítésük és egységes a beltartalmuk. Hátrányuk viszont az, hogy általában a kutyák kevésbé kedvelik őket. Rendkívül nagy a választék a kutyatápok között, nagyon sokféle van, többféle árfekvésben. Az a táp minősül jónak függetlenül az árától, amelyben az összetevők között az elsők között a hús szó szerepel, és annak mennyisége minimum 16% -a a tápnak, kedvencünk szívesen fogyasztja, hosszabb idejű fogyasztása után is megfelelően fejlődik és az ürüléke könnyen összeszedhető.

Egyre több kutyatáp gyártó cég veszi figyelembe a kutyafajtákra, élettani állapotokra és igénybevételre jellemző táplálkozás eredetű betegségeket, és úgy alakítják ki a tápok összetételét, hogy az optimális legyen. Ha tápot, vagy kosztot váltunk kutyánknál, akkor azt csakis fokozatosan, kb. egy hét leforgása alatt tegyük meg. Minden nap egyre kevesebbet adjunk a régi, és egyre többet az új eledelből. Velünk ellentétben, a kutyák nem igényelnek változatos étrendet, sőt, az gyakran súlyos, nehezen múló hasmenés forrása lehet.

Egy kutya kondícióját akkor lehet megfelelőnek minősíteni, ha bordáit ugyan nem lehet látni, de lehet sejteni, tehát azok körvonalai előrajzolódnak mozgása során, továbbá, ha ülő állapotában egy kinyújtott tenyér könnyen behelyezhető combja és lágyéka közé. Ha ez nem lehetséges, akkor kutyánk túlsúlyos. Ha viszont hátán végigsimítva „zavaróan” érezzük a gerincvonalát és medencecsontja „szúr”, akkor a kutya túl sovány.

A kölyökkutyák elválasztása 3 hetes korban kezdődik és kb. 7-8 hetes korban fejeződik be. A néhány hetes kölykök naponta mintegy 10-12-szer szopnak. Amikor áttérünk az etetésre, fontos, hogy naponta sokszor, kis mennyiséget tegyünk eléjük. 3 hónapos korig naponta három-négyszer etessünk egyenlő időközönként egyenlő mennyiséget, 4 hónapos kortól 6 hónapos korig pedig kétszer-háromszor. Ezt követően pedig naponta egyszer-kétszer.

Nagytestű kölyökkutyáknál rendkívül fontos arra ügyelni, hogy ne legyenek túletetve a kiskutyák, mert rendkívül nagy a növekedési erélyük. Ha mennyiségben, energiában és fehérjében túl gazdag étrenddel tápláljuk a nagytestű kölyköket, akkor túl gyorsan fognak megnőni, viszont támasztórendszerük fejlődése nem tud arányos lépést tartani testtömegük növekedésével. Ennek az lesz a következménye, hogy már fiatal korban súlyos izületi és csontrendszeri elváltozások alakulhatnak ki.

Fokozott figyelmet kell fordítani arra is, hogy az etetés után minimum 2 órán keresztül a kutyák pihenjenek és ne futkározzanak, ne ugráljanak, ne legyenek túl aktívak. A kutyáknak könnyen kitágul a gyomruk, ami anatómiai okokból rendkívül könnyen megfordul, átcsavarodik. Ez különösen a nagytestű fajtákra vonatkozik. A gyomorcsavarodás, amennyiben 6 órán belül nem kerül ellátásra, biztosan halálos lefolyású! Ha kutyánk, rövid idővel az etetés után felfúvódott benyomást kelt, nem tud lefeküdni, láthatóan kellemetlenül érzi magát, ne késlekedjünk, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz! A fenti okból kifolyólag a napi adagot két részre bontva etessük, és bármilyen kutyás tevékenységet kizárólag etetés előtt végezzünk.

Manapság nagy divatnak örvend a BARF etetés, amelynek kétségtelenül van létjogosultsága, azonban ez a táplálási mód sok veszélyt is hordozhat magában. Nyers hústól súlyos betegségeket kaphatnak el kutyáink. Ilyenek pl. az Aujeszky betegség nyers vaddisznó, vagy vaddisznóval keresztezett házi sertés húsának etetése esetén, és a Campylobacterium vagy Salmonella fertőzés baromfi származékok etetésekor. Ezért, ha ezt az etetési módot választjuk, akkor feltétlenül megbízható helyről szerezzük be a nyers húst, melyet felhasználás előtt -18-20 ˚C fokon fagyasszunk a különböző paraziták elpusztítása végett. Azzal is tisztában kell lenni, hogy ez a fajta etetési mód rendkívül nagy körültekintést igényel, hiszen a kutyáink megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátásának érdekében a nyers hús mellett belsőséget és plusz vitaminokat is kell adnunk. Tehát ez nem egyenlő az olcsó farhát etetésével.

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk a jelenlegi nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-13 és 14-18 óra között 

Hétvégén: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve kutyadokik@gmail.com