Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

MACSKANÁTHA

A macskanátha egy gyűjtőfogalom, amelybe több kórokozó által előidézett künféle felső légúti megbetegedések tartoznak.

FERTŐZŐ ORR-ÉS LÉGCSŐGYULLADÁSA

A macskák fertőző orr-és légcsőgyulladását egy vírus okozza. A kórokozó a fertőzött váladékokkal, gyorsan terjed.

A tünetek, néhány napos lappangási idő után, láz, bágyadtság, étvágytalanság, majd orr- és légcsőgyulladás. Ennek következménye orrfolyás, tüsszögés, nyálzás. Jellemző a kötőhártyagyulladás. Súlyos esetben a vírusfertőzéshez bakteriális felülfertőződés társulhat. 

A betegség ellen kombinált védőoltással védekezhetünk. A védelmet 8 hetes kortól adott többszöri oltással biztosíthatjuk.

Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni, de előfordulhat, hogy a betegség idülté válik.

CALICIVÍRUS OKOZTA NÁTHÁJA

A macskák calicivírusos náthája az emberi influenzához hasonlóan fertőzött testváladékokkal, gyorsan terjedő, légúti megbetegedés.

A betegségre néhány napos lappangási idő után láz, bágyadtság, étvágytalanság és felső légúti tünetek jellemzőek. Ezzel együtt jár a kötőhártyák gyulladása, a szájnyálkahártya gyulladásanyelvfekély. Jellemző tünet az orrnyálkahártya-gyulladás, orrfolyás, tüsszögés. Súlyos esetben akár tüdőgyulladás is alakulhat nehézlégzéssel és köhögéssel.

kombinált védőoltás tartalmazza a calicivírust is, így a kölyökmacskák 8 hetes kortól induló oltási programjával védettséget biztosíthatunk a macskanátha ellen.

A megbetegedés csak tünetileg kezelhető. Gyakori a betegség idülté válása.

PANLEUKOPÉNIA

A panleukopenia kölyök macskák nagyon veszélyes, parvovírus okozta betegsége. A korokozó a fertőzött bélsárral terjed, rendkívül ellenálló.

Néhány napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek láz, levertség, bágyadtság, étvágytalanság formájában. Ezt követően a betegség előrehaladtával erős, vízszerű, esetenként véres hasmenés és hányás jelentkezik. A nagy mennyiségű folyadékvesztés következménye súlyos kiszáradás. A vírus a szervezetben súlyos fokú fehérvérsejtszám csökkenést okoz.

A betegség megelőzésére védőoltással rendelkezünk. A vakcinázást, a kiscicák saját védekezőképességének kialakításához, 8 hetes korban kell elkezdeni.

A megbetegedést csupán tünetileg tudjuk kezelni. Nagyon fontos a folyadékpótlás és a másodlagosan beszaporodó kórokozók elleni védelem.

MACSKALEUCOSIS

A macskaleucosis a macskák egyik legveszélyesebb fertőző betegsége. A kórokozó egy vírus, mely a fehérvérsejtek daganatos elfajulását idézi elő. A vírus fertőzött nyállal, orrváladékkal vagy vér útján terjed. A fertőzés leggyakrabban marakodás következménye.

A betegség lappangási ideje nagyon változó, a vírusfertőzés hosszú ideig tünetmentes maradhat. A tünetekre jellemző asúlyosbodó vérszegénység, melynek következménye fakó nyálkahártyák, bágyadtság, étvágytalanság, nehézlégzés. A fehérvérsejtek túlburjánzása okozhatja ezen kívül a testtájéki nyirokcsomók megnagyobbodásátlép és májmegnagyobbodást. A betegség további nagyon változatos tüneteket idézhet elő, ezért a macskaleucosis egyértelműen csak vérvizsgálattal diagnosztizálható.

A betegség megelőzése a kölyökmacskák 8 hetes koruk utáni, kétszeri, kéthetes időközzel adott kombinált védőoltásávallehetséges. A marakodás megelőzésére célszerű a macskát az ivarérettség elérése után ivartalanítani.

Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést és immunerősítést tudunk alkalmazni.

CHLAMYDIOSIS

A chlamidiosis macskák baktérium okozta felső légúti megbetegedése. A korokozó a fertőzött szem és orrváladékkal terjed. A chlamidia az embert is megbetegítheti!

A tünetek néhány napos lappangási idő után kötőhártya gyulladással kezdődnek, melynek következménye könnyezés, szemváladékozás, hunyorgás, pislogóhártya előesés. A váladéktól a szemhéjak akár teljes össze is tapadhatnak. Ezzel együttorrnyálkahártya gyulladás, tüsszögés, orrfolyás, köhögés is kialakulhat.

kombinált oltásban jelen van a chlamidiozis legyengített kórokozója is, így ismételt oltásokkal védekezhetünk a betegség ellen.

Megbetegedés esetén tüneti kezelést, így antibiotikumos szemcseppet alkalmazhatunk.

MACSKÁK FERTŐZŐ HASHÁRTYAGYULLADÁSA (FIP)

A fertőző hashártyagyulladás macskák igen súlyos, gyógyíthatatlan vírusos betegsége. A kórokozó fertőzött testváladékkal: nyállal, orrváladékkal vagy vér útján terjed. A fertőzés gyakran marakodás következménye.

A betegség leggyakoribb, un. nedves formájában, hashártyagyulladás, hasűri folyadékfelhalmozódás alakul ki. Ennek következtében jelentősen megnagyobbodik a hastérfogat, hasi fájdalom, nehezített légzés alakulhat ki. A betegségre jellemző továbbá a láz, levertség, étvágytalanság, vérszegénység. Előfordulhatnak idegrendszeri tünetek vagy szemproblémák is. A betegségnek létezik un. száraz formája  is.

betegség megelőzésére orrba cseppentős, un. intranazális vakcinát alkalmazhatunk. A marakodás megelőzésére célszerű a macskát az ivarérettség elérése után ivartalanítani.

A betegség gyógyíthatatlan. Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést alkalmazhatunk. 

MACSKÁK FERTŐZŐ IMMUNHIÁNYOS BETEGSÉGE (FIV)

A macskák immunhiányos betegsége egy nagyon veszélyes, gyógyíthatatlan vírusos megbetegedés. A fertőzött macskák testváladékaikkal, gyakran marakodás közben adják át egymásnak a fertőzést.

A fertőzés következtében csökken a szervezet általános védekezőképessége, így másodlagos fertőzések alakulhatnak ki, amelyek változatos tüneteket okoznak. Jellemző a magas láz, bágyadtság, étvágytalanság, fogyás. Jellegzetesek a szájüregi fekélyek. Gyakori a tüdőgyulladás és bőrfertőzések kialakulása. Előfordulhatnak idegrendszeri tünetek is. A betegség egyértelműen csakvérvizsgálattal diagnosztizálható.

betegség megelőzésére védőoltással nem rendelkezünk. A leggyakoribb fertőzési forrás, a marakodás megelőzésére célszerű a macskát az ivarérettség elérése után ivartalanítani.

Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést, immunerősítést tudunk alkalmazni. A betegség gyógyíthatatlan

VESZETTSÉG

A veszettség egy gyógyíthatatlan vírusos betegség, mely nem csak az állatokra, hanem az emberre is veszélyes. Közvetítésében a húsevő állatok jelentős szerepet töltenek be. A korokozó ugyanis harapás útján, nyállal terjed. A kutyák kötelező oltásával és a rókák csalétekvakcinázásával szerencsére mostanra hazánkban jelentősen visszaszorult a veszettség. Azonban bármely húsevő állat okozta embermarás esetén gondolni kell rá, és értesíteni kell kezelőorvosunkat és a hatósági állatorvost is. Ilyenkor a veszettségre gyanús állatot két hetes megfigyelés alá kell vonni, a megharapott embernek pedig veszettség elleni sorozatoltást kell kapnia.

A vírus a harapás után az idegek mentén a központi idegrendszerbe jut, súlyos idegrendszeri tüneteket okozva. Jellemző atudatzavar, viselkedészavar, görcsök, agresszív viselkedés, nyelési nehézség miatt nyálzás, habzó száj, később bénulás,fulladás. A dühöngő tünetek mellett létezik un. csendes forma is, amikor éppen a vadállatok szokatlan kedvessége tűnhet fel, ekkor is előfordulhat azonban hirtelen támadó magatartás.

A macskák veszettség elleni oltását törvény nem írja elő, de a kijárós, más állatokkal is találkozó macskákat célszerű oltani. Ha macskánkkal külföldre szeretnének utazni, a veszettség elleni oltás kötelező.

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Rendelőnkben lehetőség van szakrendelésre bejelentkezni, ahol az adott területen képzett orvos foglalkozik Kedvencével!

Sebészet, ortopédia
Dr. Molnár József és Dr. Morvay András

Szemészet
Dr. Csernavölgyi Anna

Ultrahang-diagnosztika
Dr. Hagymásy Zsuzsanna

Belgyógyászat
Dr. Csernavölgyi Anna és Dr. Hagymásy Zsuzsanna

Dietetikai tanácsadás
Balázs Anita