Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

MACSKANÁTHA

A macskanátha egy gyűjtőfogalom, amelybe több kórokozó által előidézett künféle felső légúti megbetegedések tartoznak.

FERTŐZŐ ORR-ÉS LÉGCSŐGYULLADÁSA

A macskák fertőző orr-és légcsőgyulladását egy vírus okozza. A kórokozó a fertőzött váladékokkal, gyorsan terjed.

A tünetek, néhány napos lappangási idő után, láz, bágyadtság, étvágytalanság, majd orr- és légcsőgyulladás. Ennek következménye orrfolyás, tüsszögés, nyálzás. Jellemző a kötőhártyagyulladás. Súlyos esetben a vírusfertőzéshez bakteriális felülfertőződés társulhat. 

A betegség ellen kombinált védőoltással védekezhetünk. A védelmet 8 hetes kortól adott többszöri oltással biztosíthatjuk.

Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni, de előfordulhat, hogy a betegség idülté válik.

CALICIVÍRUS OKOZTA NÁTHÁJA

A macskák calicivírusos náthája az emberi influenzához hasonlóan fertőzött testváladékokkal, gyorsan terjedő, légúti megbetegedés.

A betegségre néhány napos lappangási idő után láz, bágyadtság, étvágytalanság és felső légúti tünetek jellemzőek. Ezzel együtt jár a kötőhártyák gyulladása, a szájnyálkahártya gyulladásanyelvfekély. Jellemző tünet az orrnyálkahártya-gyulladás, orrfolyás, tüsszögés. Súlyos esetben akár tüdőgyulladás is alakulhat nehézlégzéssel és köhögéssel.

kombinált védőoltás tartalmazza a calicivírust is, így a kölyökmacskák 8 hetes kortól induló oltási programjával védettséget biztosíthatunk a macskanátha ellen.

A megbetegedés csak tünetileg kezelhető. Gyakori a betegség idülté válása.

PANLEUKOPÉNIA

A panleukopenia kölyök macskák nagyon veszélyes, parvovírus okozta betegsége. A korokozó a fertőzött bélsárral terjed, rendkívül ellenálló.

Néhány napos lappangási idő után jelentkeznek a tünetek láz, levertség, bágyadtság, étvágytalanság formájában. Ezt követően a betegség előrehaladtával erős, vízszerű, esetenként véres hasmenés és hányás jelentkezik. A nagy mennyiségű folyadékvesztés következménye súlyos kiszáradás. A vírus a szervezetben súlyos fokú fehérvérsejtszám csökkenést okoz.

A betegség megelőzésére védőoltással rendelkezünk. A vakcinázást, a kiscicák saját védekezőképességének kialakításához, 8 hetes korban kell elkezdeni.

A megbetegedést csupán tünetileg tudjuk kezelni. Nagyon fontos a folyadékpótlás és a másodlagosan beszaporodó kórokozók elleni védelem.

MACSKALEUCOSIS

A macskaleucosis a macskák egyik legveszélyesebb fertőző betegsége. A kórokozó egy vírus, mely a fehérvérsejtek daganatos elfajulását idézi elő. A vírus fertőzött nyállal, orrváladékkal vagy vér útján terjed. A fertőzés leggyakrabban marakodás következménye.

A betegség lappangási ideje nagyon változó, a vírusfertőzés hosszú ideig tünetmentes maradhat. A tünetekre jellemző asúlyosbodó vérszegénység, melynek következménye fakó nyálkahártyák, bágyadtság, étvágytalanság, nehézlégzés. A fehérvérsejtek túlburjánzása okozhatja ezen kívül a testtájéki nyirokcsomók megnagyobbodásátlép és májmegnagyobbodást. A betegség további nagyon változatos tüneteket idézhet elő, ezért a macskaleucosis egyértelműen csak vérvizsgálattal diagnosztizálható.

A betegség megelőzése a kölyökmacskák 8 hetes koruk utáni, kétszeri, kéthetes időközzel adott kombinált védőoltásávallehetséges. A marakodás megelőzésére célszerű a macskát az ivarérettség elérése után ivartalanítani.

Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést és immunerősítést tudunk alkalmazni.

CHLAMYDIOSIS

A chlamidiosis macskák baktérium okozta felső légúti megbetegedése. A korokozó a fertőzött szem és orrváladékkal terjed. A chlamidia az embert is megbetegítheti!

A tünetek néhány napos lappangási idő után kötőhártya gyulladással kezdődnek, melynek következménye könnyezés, szemváladékozás, hunyorgás, pislogóhártya előesés. A váladéktól a szemhéjak akár teljes össze is tapadhatnak. Ezzel együttorrnyálkahártya gyulladás, tüsszögés, orrfolyás, köhögés is kialakulhat.

kombinált oltásban jelen van a chlamidiozis legyengített kórokozója is, így ismételt oltásokkal védekezhetünk a betegség ellen.

Megbetegedés esetén tüneti kezelést, így antibiotikumos szemcseppet alkalmazhatunk.

MACSKÁK FERTŐZŐ HASHÁRTYAGYULLADÁSA (FIP)

A fertőző hashártyagyulladás macskák igen súlyos, gyógyíthatatlan vírusos betegsége. A kórokozó fertőzött testváladékkal: nyállal, orrváladékkal vagy vér útján terjed. A fertőzés gyakran marakodás következménye.

A betegség leggyakoribb, un. nedves formájában, hashártyagyulladás, hasűri folyadékfelhalmozódás alakul ki. Ennek következtében jelentősen megnagyobbodik a hastérfogat, hasi fájdalom, nehezített légzés alakulhat ki. A betegségre jellemző továbbá a láz, levertség, étvágytalanság, vérszegénység. Előfordulhatnak idegrendszeri tünetek vagy szemproblémák is. A betegségnek létezik un. száraz formája  is.

betegség megelőzésére orrba cseppentős, un. intranazális vakcinát alkalmazhatunk. A marakodás megelőzésére célszerű a macskát az ivarérettség elérése után ivartalanítani.

A betegség gyógyíthatatlan. Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést alkalmazhatunk. 

MACSKÁK FERTŐZŐ IMMUNHIÁNYOS BETEGSÉGE (FIV)

A macskák immunhiányos betegsége egy nagyon veszélyes, gyógyíthatatlan vírusos megbetegedés. A fertőzött macskák testváladékaikkal, gyakran marakodás közben adják át egymásnak a fertőzést.

A fertőzés következtében csökken a szervezet általános védekezőképessége, így másodlagos fertőzések alakulhatnak ki, amelyek változatos tüneteket okoznak. Jellemző a magas láz, bágyadtság, étvágytalanság, fogyás. Jellegzetesek a szájüregi fekélyek. Gyakori a tüdőgyulladás és bőrfertőzések kialakulása. Előfordulhatnak idegrendszeri tünetek is. A betegség egyértelműen csakvérvizsgálattal diagnosztizálható.

betegség megelőzésére védőoltással nem rendelkezünk. A leggyakoribb fertőzési forrás, a marakodás megelőzésére célszerű a macskát az ivarérettség elérése után ivartalanítani.

Megbetegedés esetén csak tüneti kezelést, immunerősítést tudunk alkalmazni. A betegség gyógyíthatatlan

VESZETTSÉG

A veszettség egy gyógyíthatatlan vírusos betegség, mely nem csak az állatokra, hanem az emberre is veszélyes. Közvetítésében a húsevő állatok jelentős szerepet töltenek be. A korokozó ugyanis harapás útján, nyállal terjed. A kutyák kötelező oltásával és a rókák csalétekvakcinázásával szerencsére mostanra hazánkban jelentősen visszaszorult a veszettség. Azonban bármely húsevő állat okozta embermarás esetén gondolni kell rá, és értesíteni kell kezelőorvosunkat és a hatósági állatorvost is. Ilyenkor a veszettségre gyanús állatot két hetes megfigyelés alá kell vonni, a megharapott embernek pedig veszettség elleni sorozatoltást kell kapnia.

A vírus a harapás után az idegek mentén a központi idegrendszerbe jut, súlyos idegrendszeri tüneteket okozva. Jellemző atudatzavar, viselkedészavar, görcsök, agresszív viselkedés, nyelési nehézség miatt nyálzás, habzó száj, később bénulás,fulladás. A dühöngő tünetek mellett létezik un. csendes forma is, amikor éppen a vadállatok szokatlan kedvessége tűnhet fel, ekkor is előfordulhat azonban hirtelen támadó magatartás.

A macskák veszettség elleni oltását törvény nem írja elő, de a kijárós, más állatokkal is találkozó macskákat célszerű oltani. Ha macskánkkal külföldre szeretnének utazni, a veszettség elleni oltás kötelező.

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk jelenleg megváltozott nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-12 és 16-19 óra között rendelés

Szombaton: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve info@fehervariallatorvos.hu