Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

A macskák ivartalanítása nemcsak a fölösleges szaporulat előkerülése miatt létfontosságú, hanem az egészségmegőrzés miatt is. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy miért fontos a kandúr és a nőstény cicákat is ivartalaníttatni.

Nőstény macskák ivartalanításának főbb okai:

Nem kívánt szaporulat megakadályozása

A macskák valójában nagyon szapora állatok. Általában már 6 hónapos koruk körül elérik az ivarérettséget. A nőstények szinte egész évben ivarzanak, a petesejtleválást a párzás váltja ki. Így évente akár több almot is nevelhetnek, amelyben 3-6 kiscica nő fel. A nem várt kölyköknek gyakran igen nehéz gazdát találni. A felelős állattartáshoz az is hozzátartozik, hogy a tulajdonos ügyeljen arra, hogy ne növelje a gazdátlan, kóborló macskák számát.

A marakodás megelőzése

A kandúr macskák nem csak egymással marakodnak egy-egy nőstény kegyeinek elnyeréséért, hanem az elnyert nősténnyel is a párzás alatt. A harapások, karmolások erősen fertőzött sebeket okoznak, melyek könnyen betályogosodhatnak. A marakodással halálos kimenetelű vírusos macskabetegségeket is elkaphatnak egymástól (ilyenek a veszettség, macskaleucosis, fertőző hashártyagyulladás, macskák fertőző immunhiányos betegsége).

Ivarzási tünetek kivédése

A nőstény macskák 2-3 hetes időközökkel tüzelnek. Az ivarzási tünetek 5-6 napon keresztül állnak fenn. A cicák ilyenkor alig esznek, egész nap hangosan nyávognak. Alkalmanként az ivarzási tünetek nagyon felerősödhetnek, sokszor szinte ivarzási düh alakulhat ki.

Betegségmegelőzési céllal

A nőstény macskáknál idősebb korban gyakori a rendellenes petefészekműködés, akár petefészekciszta is kialakulhat. Valamint ebben a korban viszonylag gyakori a méhgyulladás kialakulása is. Az ivartalanítás fontos az ivarszervi daganatos betegségek megelőzésében is. A fiatal korban elvégzett ivartalanítás nagyban lecsökkenti az emlődaganatok kialakulásának esélyét.

Gyógyítási céllal       

Az ivartalanítást gyógyítási céllal szükséges elvégezni méhgyulladás vagy más kóros méhelváltozás, illetve kóros petefészekelváltozás esetén.

 

zoefvao

Nőstény macskák ivartalanításával kapcsolatos tudnivalók:

Az ivarzás hormonkészítményekkel felfüggeszthető, illetve megelőzhető, de ezen készítmények hosszú időn át tartó alkalmazása méhgyulladás kialakulásához vezethetnek. Így csupán átmeneti megoldásnak használhatók. Az ivarzás végleges és biztonságos megszüntetése ivartalanítási műtéttel lehetséges.

Az ivartalanítást általában az ivarérettség elérése után, kb. 6 hónapos kortól végezzük.

Az ivartalanítás során a nőstény macska petefészkeit, ill. méhszarvait egy műtéti beavatkozással távolítjuk el. Mivel a műtét altatásban történik és az altatószernek hányást okozó mellékhatása lehet, ezért fontos, hogy a műtét előtt egy napig a műtétre váró állat ne kapjon táplálékot.

A petefészkek, ill. méhszarvak eltávolítása a hasfalon ejtett metszésen keresztül történik. Egészséges méhszarvaknál csak a petefészkeket vesszük ki, szükség esetén a méhszarvakat is eltávolítjuk. A hasfali sebet több rétegben zárjuk, a bőrvarratokat 10-14 nap elteltével távolítjuk el. A varratszedésig a műtéti seb nyalogatásának megakadályozására védőgallért használunk.

Gyakori tévhit, hogy az ivartalanítás után a macskák elhíznak. Ennek alapja az lehet, hogy az ivartalanítás után a macskák nemi aktivitása megszűnik, így több időt és energiát fordítanak a táplálkozásra. Ezért fontos, hogy ivartalanítás után még inkább figyeljünk oda kedvencünk megfelelő, igény szerinti táplálására.

64fe3c098ff0abff68282e26a1daab2a

Kandúr macskák ivartalanításának főbb okai:

Nem kívánt szaporulat megakadályozása

A macskák valójában nagyon szapora állatok. Általában már 6 hónapos koruk körül elérik az ivarérettséget. A nőstények szinte egész évben ivarzanak, a petesejtleválást a párzás váltja ki. Így évente akár több almot is nevelhetnek, amelyben 3-6 kiscica nő fel. A nem várt kölyköknek gyakran igen nehéz gazdát találni. A felelős állattartáshoz az is hozzátartozik, hogy a tulajdonos ügyeljen arra, hogy ne növelje a gazdátlan, kóborló macskák számát.

A marakodás megelőzése

A kandúr macskák nem csak egymással marakodnak egy-egy nőstény kegyeinek elnyeréséért, hanem az elnyert nősténnyel is a párzás alatt. A harapások, karmolások erősen fertőzött sebeket okoznak, melyek könnyen betályogosodhatnak. A marakodással halálos kimenetelű vírusos macskabetegségeket is elkaphatnak egymástól (ilyenek a veszettség, macskaleucosis, fertőző hashártyagyulladás, macska-AIDS).

Kandúrok jelölésének megszüntetése

A lakásban tartott kandúr macskák előszeretettel jelölik meg feromonokat tartalmazó, kellemetlen szagú vizeletükkel a bútorokat, egyéb berendezési tárgyakat, sok kellemetlenséget okozva ezzel. A jelölgetés az ivartalanítással tartósan és biztosan megszüntethető.

55cfc5020ac29633e0c5100b564a2e2c

Kandúrok ivartalanításával kapcsolatos tudnivalók:

  • Az ivartalanítást általában az ivarérettség elérése után, kb. 6 hónapos kortól végezzük.
  • Az ivartalanítás során egy műtéti beavatkozással távolítjuk el a kandúr macska heréit. Mivel a műtét altatásban történik és az altatószernek hányást okozó mellékhatása lehet, ezért fontos, hogy a műtét előtt egy napig a műtétre váró állat ne kapjon táplálékot.
  • A herék műtéti eltávolítása a herezacskó előtt ejtett apró metszésen keresztül történik. A műtéti sebet nem kell varrni, így varratszedés sem szükséges.
  • Gyakori tévhit, hogy az ivartalanítás után a macskák elhíznak. Ennek alapja az lehet, hogy az ivartalanítás után a macskák nemi aktivitása megszűnik, így több időt és energiát fordítanak a táplálkozásra. Ezért fontos, hogy ivartalanítás után még inkább figyeljünk oda kedvencünk megfelelő, igény szerinti táplálására.

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk jelenleg megváltozott nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-12 és 16-19 óra között rendelés

Szombaton: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve info@fehervariallatorvos.hu