Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!

VÉDŐOLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ FERTŐZŐ NYÚLBETEGSÉGEK:

MYXOMATOSIS

A nyulak myxomatosisát egy az emberi himlőhöz hasonló Poxvírus okozza, melyet általában a szúnyogok terjesztenek. A betegség nagyon veszélyes, általában elhullással végződik.

Egy hetes lappangási idő után a legjellemzőbb tünetek a fejen alakulnak ki. Hurutos, majd gennyes szem és orrfolyás mellett a szem körül az orron és a füleken daganatszerű növedékek alakulhatnak ki, melyek később a nemi szervek körül, majd testszerte jelentkezhetnek. Az állatok étvágytalanok, lesoványodnak, sok esetben elhullás is bekövetkezik.

A szúnyogháló sem ad biztos védelmet, mivel a betegséget időnként a bolhák és más vérszívó ízeltlábúak is terjeszthetik, ráadásul a fertőzött ízeltlábút a takarmánnyal is bejutatthatjuk.

Biztos védelmet csak védőoltással lehet kialakítani!

A betegséget csak tünetileg lehet kezelni, mely sok esetben kudarccal végződik.

NYULAK VÉRZÉSES BETEGSÉGE

A nyulak vérzéses betegségét (Rabbit Haemorhagic Desease, RHD) egy Calicivírus okozza. A korokozó fertőzött váladékokkal gyorsan terjed és nagyon veszélyes, általában elhullással járó megbetegedést okoz.

A fertőzés 1-2 nap alatt drasztikus tüneteket okoz, láz, levertség, étvágytalanság, majd hirtelen véres orrfolyás, légszomj után a nyulak általában elpusztulnak.

Szerencsére van forgalomban védőoltás, mellyel védekezhetünk a betegség ellen. Megbetegedés esetén kezelést nem szabad alkalmazni, a fertőzött nyulakat kíméletesen el kell altatni, és a megbetegedést hatósági állatorvosnak be kell jelenteni!

OLTÁSI PROGRAM

6 hetes kor után: Nobivac Myxo-RHD kombinált oltás (Myxomatosis és Nyulak Vérzéses Betegsége), évente ismétlő oltás.

A rendelőnkben jelenleg használt vakcinát csak évente kell ismételni. (Régebben használt vakcina: Pestorin mormyx, 4 hét múlva kellett ismételni, majd félévente!)

   c68857239607f7442f4ec4bad9b30fd1é

Macska ivartalanítási AKCIÓ 2019!

A kedvezmény részleteiről bővebben olvashat IDE kattintva.

Bejelentkezés:

 +36 30 962 7139 (rendelési időben)

info@fehervariallatorvos.hu