Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

VÉDŐOLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ FERTŐZŐ NYÚLBETEGSÉGEK:

MYXOMATOSIS

A nyulak myxomatosisát egy az emberi himlőhöz hasonló Poxvírus okozza, melyet általában a szúnyogok terjesztenek. A betegség nagyon veszélyes, általában elhullással végződik.

Egy hetes lappangási idő után a legjellemzőbb tünetek a fejen alakulnak ki. Hurutos, majd gennyes szem és orrfolyás mellett a szem körül az orron és a füleken daganatszerű növedékek alakulhatnak ki, melyek később a nemi szervek körül, majd testszerte jelentkezhetnek. Az állatok étvágytalanok, lesoványodnak, sok esetben elhullás is bekövetkezik.

A szúnyogháló sem ad biztos védelmet, mivel a betegséget időnként a bolhák és más vérszívó ízeltlábúak is terjeszthetik, ráadásul a fertőzött ízeltlábút a takarmánnyal is bejutatthatjuk.

Biztos védelmet csak védőoltással lehet kialakítani!

A betegséget csak tünetileg lehet kezelni, mely sok esetben kudarccal végződik.

NYULAK VÉRZÉSES BETEGSÉGE

A nyulak vérzéses betegségét (Rabbit Haemorhagic Desease, RHD) egy Calicivírus okozza. A korokozó fertőzött váladékokkal gyorsan terjed és nagyon veszélyes, általában elhullással járó megbetegedést okoz.

A fertőzés 1-2 nap alatt drasztikus tüneteket okoz, láz, levertség, étvágytalanság, majd hirtelen véres orrfolyás, légszomj után a nyulak általában elpusztulnak.

Szerencsére van forgalomban védőoltás, mellyel védekezhetünk a betegség ellen. Megbetegedés esetén kezelést nem szabad alkalmazni, a fertőzött nyulakat kíméletesen el kell altatni, és a megbetegedést hatósági állatorvosnak be kell jelenteni!

OLTÁSI PROGRAM

6 hetes kor után: Nobivac Myxo-RHD kombinált oltás (Myxomatosis és Nyulak Vérzéses Betegsége), évente ismétlő oltás.

A rendelőnkben jelenleg használt vakcinát csak évente kell ismételni. (Régebben használt vakcina: Pestorin mormyx, 4 hét múlva kellett ismételni, majd félévente!)

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk jelenleg megváltozott nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-12 és 16-19 óra között rendelés

Szombaton: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve info@fehervariallatorvos.hu