Fehérvári Állatorvos

Állatgyógyászati Központ

Egy jó hely kedvenceinek!
Széchenyi 2020

nyul

A nyúlfélék gyors anyagcseréjű állatok, az étvágytalanságot, a táplálék visszautasítását már egyszeri alkalom után is komolyan kell venni és konzultálni érdemes az állatorvossal. Már egy fél napos eleségelutasítás betegség jele lehet, egy napos éhezéstől pedig már akár súlyos következmények alakulhatnak ki. Ebből adódva, ha egy napnál tovább vagyunk távol meg kell szervezni a kisállat etetését. Alomként fűszénát használva egy-másfél napot még azért átvészelnek a nyuszik, ha előtte jóllakattuk őket.
A lakásban tartott nyuszik tápláléka főleg szénából, zöldféléből, zöldségből, gyümölcsből és kevés magból álljon:
A kisállat-kereskedésekben kapható réti szénát nem lehet túladagolni, akár egész nap szálazhat belőle. A széna magas rosttartalmánál fogva fontos szerepet tölt be az emésztés egyensúlyban tartásában, másrészt koptatja az állandóan növő fogakat, ráadásul jó elfoglaltságot is jelent a kisállat számára. Nagyon érzékenyek a gombatoxinokra, így dohos szagú penészes fűszénát semmiképpen nem szabad adni.

A zöldféléket, zöldségeket és gyümölcsöket tiszta csapvízzel lemosva, leszáradva, esetleg kissé megfonnyasztva, lehetőleg ne hidegen adjuk. Adhatunk sárga és fehérrépát levelestül, karalábé és reteklevelet, brokkolit, kevés karfiolt levelestül, zöldsalátát módjával, uborkát, paradicsomot, almát, görögdinnyét, sütőtököt, zsenge kukoricát, cseresznyét, őszibarackot, szőlőt, kivit stb. Sose kapjon egyféléből sokat, etessük változatosan.

Nagyon fontos, hogy a nem magevők. Egy lakásban tartott törpenyúlnak az egynapi magadagja legfeljebb egy-két teáskanálnyi a kereskedelemben kapható magkeverékekből. Ha a mageleség folyamatosan áll a rágcsáló előtt, úgy attól nem csak elhízik, de könnyen erjedéses hasmenést is okoz. Hasonló okokból kenyeret sem adhatunk sokat a nyuszinak. Hetente egyszer-kétszer adott kisebb darab szárított kenyérhéj előnyös a fogkoptatás miatt.

Táplálékmaradék ne szennyezze a terráriumot, a két etetés között minden megmaradt eleséget vegyünk ki. A nyúlfélék és néha a tengerimalac reggelente a végbélből egy speciális lágy bélsarat szív ki, ami nem kóros dolog.

Itatás?

Minden állatnak szüksége van vízre. A napi folyadékszükséglet nagy részét a zöldfélékből és gyümölcsökből fedezik, de emellett több-kevesebb vizet is isznak. A legideálisabb a golyós önitató, amit minden rágcsáló hamar megtanul használni, és nem vizesíti át a terráriumot. Az itató vizét néhány naponta friss vízre cseréljük.

Elhelyezés?

A lakásban tartott nyuszik lakhelyéül a testméretnek megfelelő terráriumot vagy ketrecet választhatunk. A terráriumot a lakás egy nyugodt, huzatmentes, lehetőleg természetes fénnyel megvilágított, de az erős naptól védett, a fűtőtesttől megfelelő távolságra lévő, szobahőmérsékletű helyén helyezzük el.
Alomnak tiszta száraz pormentes faforgácsot, fűszénát, esetleg papírvattát, mókusféléknek darabolt fakérget használhatunk. Az alom alá egy réteg macskaalmot tanácsos tenni nedvszívóként. Az almot rendszeresen cseréljük, ne engedjük átnedvesedni. A megfelelő gyakorisággal cserélt alom mellett az egészséges, vagyis magát rendszeresen mosdató nyuszi fürdetése felesleges, sőt káros. Az almon tartott nyuszik karmai nem kopnak megfelelően, ezért ezeket havonta ellenőrizni, vágni kell.
Minden kisállatnak szüksége van egy megfelelő búvóhelyre.
Nagyon fontos, hogy folyamatosan tartsunk rágófát a terráriumban. Erre a legalkalmasabb néhány gyümölcsfaágat (pl. cseresznye, barack, körte, alma) jól lemosva, legjobb rügyestül, vagy akár levelestül, gyümölcsöstül behelyezni. A gyümölcsfaágak kérgét szívesen lehántolják, miközben állandóan növő fogukat a lehető legtermészetesebben koptatják.

   b3d439339d4981abd86cc9b5d2f57f63

SZAKIRÁNYÚ RENDELÉSEK

 

Nyitva vagyunk!

Rendelőnk jelenleg megváltozott nyitvatartással várja, időpontos rendszerben!

H-P: 9-12 és 16-19 óra között rendelés

Szombaton: ZÁRVA

Bejelentkezés, időpontfoglalás +36309627139 illetve info@fehervariallatorvos.hu